Lösningen på Arkimedes skruv

Bild professorn problem

Arkimedes skruv                                 

I Ingenjören nummer 9 funderade vi över funktionen hos en så kallad Arkimedes skruv. Troligtvis bestod skruven på Arkimedes tid av ett skinn eller någon slags slang som lindades runt en stång. Tätningen mellan dagens skruv och höljet utgör i praktiken inget problem.
Vattnet finns nedtill i skruvvarven. Läckaget från ett varv går till nästa varv och läckaget är således fördelat längs hela skruven. En stel förbindelse skruv-rör fungerar också utmärkt. Det finns en optimal lutning för anordningen. Vertikalt fungerar inte skruven. Arkimedes skruv har i dag ett mycket brett användningsområde.

Det korrekta svaret blir således: (0,0,1,0,1).

Tyvärr var det ingen som gissade rätt på Arkimedes skruv. Detta var det sista av professorn problem. När den nya Ingenjören dimper ner i brevlådan den 19 februari kommer ni att få problem av ett annat slag att klura på.

Lycka till!

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar