Svårare för invandrade akademiker

Invandrade akademiker har fått det svårare på arbetsmarknaden 2007 jämfört med 2001. Det visar en färsk undersökning från Jusek. 

Invandrade akademiker har fått det svårare på arbetsmarknaden 2007 jämfört med 2001. Det visar en färsk undersökning från Jusek. 

 Trots högkonjunktur och en uttalad ambition att förbättra integrationen, har akademiker med utländsk bakgrund fått det svårare på arbetsmarknaden 2007 jämfört med 2001. Det visar Juseks undersökning Invandrade akademiker – Hur tufft är det?

 Jusek har undersökt hur väl jurister, civilekonomer, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare med utländsk bakgrund etablerat sig på den svenska arbetsmarknaden åren 2001 och 2007.

 Under 2007 hade:
• 85 procent av akademikerna med svensk bakgrund ett arbete som krävde högskoleexamen, jämfört med 50 procent av akademikerna med utländsk bakgrund
• var fjärde akademiker med svensk bakgrund en inkomst över 500 000 kronor om året, jämfört med var tionde med utländsk bakgrund.
• sex av tio akademiker med utländsk bakgrund en inkomst under 240 000 kronor om året, jämfört med tre av tio med svensk bakgrund.

 Ingenjörer med utländsk bakgrund har också svårigheter att få kvalificerade arbeten i Sverige. Ingenjören skrev i våras ett reportage om invandrade ingenjörer. Läs om May David Farju, civilingenjör i elektroteknik från Irak som blev anmäld till en kurs för att lära sig städa. Adam Salih sökte över 50 ingenjörsjobb och kompletterade sin utländska examen med studier på  KTH.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar