Ingenjörer försöker rädda jobb i Gävle

Några tiotal jobb på Ericssons utvecklingsavdelning kan räddas kvar i Gävle även om Ericsson lägger ner. En handfull ingenjörer skissar på ett nytt företag som kan ta över delar av verksamheten.  Peder Malmlöf är en av ingenjörerna bakom initiativet som har presenterats för produktionsledningen på Ericsson. Reaktionen var positiv.

Ingenjörerna på Ericsson i Gävle försöker rädda kvar jobb genom att ta över en del av verksamheten. Peder Malmlöf är en av ingenjörerna bakom initiativet som har presenterats för produktionsledningen på Ericsson. Reaktionen var positiv.

Peder Malmlöf har jobbat på Ericsson sedan 1985 och har haft flera chefspositiver på företaget. När han nåddas av beskedet att Ericsson planerar en nedläggning av verksamheten i Gävle började han genast fundera över framtiden.
— Jag har i många år funderat på att starta eget och det var den tanken som dök upp i huvudet direkt efter beskedet. Jag gick ut i korridoren och började bolla idéer med några kolleger som blev intresserade. Så småningom visade det sig pågå liknande diskussioner i en annan del av huset.

Nu är det fem ingenjörer på Ericsson samt ett par utanför företaget som har tagit fram ett förslag som har presenterats för produktionsledningen. Tanken är att det nybildade företaget ska fortsätta sköta en del tester åt Ericsson.
— Vi skulle kunna var ett stöd åt företaget under en övergångsperiod. När testerna flyttas till Kista eller Kumla kommer det säkert att dröja en period innan de har byggt upp den kompetens de behöver. En del produkter har dessutom begränsad livslängd. Om de bara ska produceras några år till blir det dyrt att föra över kompetens som inte  behövs på sikt, säger Peder Malmlöf.

Ingenjörerna hoppas mycket på ett positivt besked från Ericsson men Peder Malmlöf ser inte att idén står och faller med deras beslut.
— Uppdraget åt Ericsson skulle vara en bra språngbräda men vi räknar inte på att kunna leva på Ericsson på sikt. Vi har hög kompetens inom test av elektronikprodukter. Det borde finnas en bra marknad bland mindre och medelstora elektronikföretag som inte har kompetens eller resurser att bygga upp en egen testavdelning.

Hur många ingenjörer som skulle kunna få sysselsättning i det nya bolaget är oklart och beror först och främst på om de får ett uppdrag från Ericsson. Peder Malmlöf gissar på jobb för över 20 personer om de får ett kontrakt med Ericsson, kanske tio om de måste starta med enbart andra kunder.

Just nu pågår MBL-förhandlingarna och något formellt besked om nedläggning finnas ännu inte. Peder Malmlöf hoppas på ett besked så snart som möjligt.
— Varje dag som går riskerar vi att tappa kompetens. Många håller på att se sig om efter nya jobb och en del kommer säkert att vara beredda att flytta om det behövs. Vi vill inte rycka undan kompetens för Ericsson och de kan givetvis inte ge oss något besked förrän det finns ett beslut om nedläggning i Gävle, säger Peder Malmlöf. Han räknar med ett beslut senast i slutet av mars.

1 kommentar

  • Artikel i Ingenjören om GTT

    […] har skrivite en artikel i Ingenjören om Initiativet kring Gefle Testteknik. Comments are […]

    26 februari 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar