139 miljoner kronor till vågkraftspark

Stefan Sjödin/Scanpix

Företaget Seabased har beviljats 139 miljoner kronor från Energimyndigheten för att bygga en fullskalig vågkraftsanläggning med en effekt på 10 megawatt.

I projektet kommer cirka 420 vågenergiomvandlare att tillverkas i Lysekil för att sedan driftsättas och utvärderas i havet nordväst om Smögen i Sotenäs kommun. Tekniken består av flera enheter, rörliga vågomvandlare, som ansluts till ett gemensamt system på havsbotten vilket tillsammans utgör en vågkraftspark.

Den fullskaliga vågkraftsparken ska bli ett demonstrationsprojekt för att vidareutveckla Seabased Industrys teknik och verifiera den kommersiellt. Effekten blir ca 10 megawatt och den totala kostnaden uppgår till omkring en kvarts miljard kronor.
— Varje enhet kan bytas ut individuellt utan att kraftproduktionen från parken avbryts, vilket gör systemet skalbart och okänsligt för underhåll eller möjliga stopp eller störningar i enskilda enheter, säger Birgitta Palmberger, avdelningschef vid Energimyndighetens teknikavdelning.

Ytterligare några steg återstår dock innan Seabased får grönt ljus. Dels krävs tillstånd från miljödomstolen dels måste stödet godkänns av EU. En miljökonsekvensbeskrivning har lämnats in.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar