Fortsatt låg arbetslöshet för ingenjörer

Arbetslösheten för ingenjörer ligger stilla sedan i augusti 2009. I januari 2010 hade 1,5 procent (1 425 personer) av Sveriges Ingenjörers medlemmar ersättning från a-kassan. 

Arbetslösheten för ingenjörer ligger  stilla sedan i augusti 2009. I januari 2010 hade 1,5 procent (1 425 personer) av Sveriges Ingenjörers medlemmar ersättning från a-kassan. 

I januari varslades totalt 4 644 personer (samtliga kategorier) om uppsägning, varav 1 289 inom verkstadsindustrin. Under perioden augusti-december 2009 varslades i genomsnitt 6 000 personer varje månad, varav 1 100 inom verkstadsindustrin.

I februari publicerade Arbetsförmedlingen en ny rapport i serien ”Var finns jobben?” för 2010 och med en längre utblick. Här följer ett par korta referat:

För teknikyrken totalt räknar man med en fortsatt minskning av antalet anställda en bit in på 2010, men ”mycket talar för” att nedgången planar ut och en ökning i slutet av året ”är inte utesluten”. För civilingenjörer inom bygg och anläggning samt elkraft konstateras en fortsatt god efterfrågan, liksom för VVS-ingenjörer. I andra ändan ligger som tidigare civilingenjörer kemi. På fem till tio års sikt bedöms utsikterna till arbete vara goda, som en effekt av brist på intresse för utbildningarna, en förväntad expansion inom verksamheter som fordrar ingenjörer, allt parat med stora pensionsavgångar.

För datayrken gör man bedömningen att området åter går in i en tillväxtperiod under 2010. Tecken finns på att kompetenskraven har ökat, vilket torde vara positivt för våra medlemsgrupper, och att arbetsgivare allt oftare efterfrågar personer med både utbildning och erfarenhet. Också de som saknar erfarenhet anses ha bättre förutsättningar här än i flertalet andra yrkesområden. På fem och tio års sikt konstaterar man även här att möjligheterna att hitta jobb blir mycket goda, eftersom antalet studenter på utbildningarna fortfarande är litet, trots en ökning de senaste två åren.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar