Hårt slag mot ingenjörer i Lund

Läkemedelsjätten Astra Zenecas utvidgade globala sparpaket, som blev känt i samband med det senaste bokslutet, innebär att bolaget lägger ned forskningsverksamheten i Lund med 900 anställda.Läkemedelsjätten Astra Zenecas utvidgade globala sparpaket, som blev känt i samband med det senaste bokslutet, innebär att bolaget lägger ned forskningsverksamheten i Lund med 900 anställda.

Beskedet om nedläggningen kom dock inte som någon överraskning för de anställda och Bo Servenius, ordförande för Akademikerföreningen vid företaget. I en intervju i Svenska Dagbladet beskriver han känslorna bland de anställda när beskedet kom.
— Många blev förstummade, tysta och tillbakadragna. Det kom många frågor som rör det runt omkring; vad händer nu, kan vi flytta med? Nedläggningen i Lund ska vara avslutad den sista december 2011.

I det sparprogram som offentliggjordes 28 januari i år, när bokslutskommunikén släpptes, stod det klart att 3 500 tjänster inom forskningen skulle bort globalt – oklart exakt var. Dessa neddragningar ingick i sin tur i ett större sparpaket som tar sikte på att totalt ytterligare 8 000 tjänster ska bort i koncernen fram till och med 2014.

Merparten av de anställda i Lund är tjänstemän. Ett stort antal är ingenjörer och naturvetare som bland annat bedriver forskning om äggstocks- och urinvägscancer.
— Många har varit oroliga, vi har klarat oss från rensningar tidigare och hoppades in i det sista att det skulle gå den här gången också”, säger Bo Servenius,  till TT.

Delar av den forskningsverksamhet som Astra Zeneca driver i staden kommer att flytta till bolagets anläggning i Mölndal.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar