Kontakter allt viktigare vid jobbsök

Tre av fyra företag får tips av någon de känner när de anställer ny personal och spontanansökningar har blivit populärare. Det visar en enkät gjord av Svenskt Näringsliv.Tre av fyra företag får tips av någon de känner när de anställer ny personal och spontanansökningar har blivit populärare. Det visar en enkät gjord av Svenskt Näringsliv.

I Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät har man vänt sig till 8 366 företag och svarsfrekvensen bland företagen var 51 procent. Undersökningen som gjordes mellan 26 januari till 17 mars i år kartlägger bland annat företagens rekryteringsbehov, vilka kompetenser företagen letar efter samt om man lyckats hitta de medarbetare man söker.

Resultaten visar att den vanligaste rekryteringsvägen som används av 76 procent av företagen är att hitta nya medarbetare genom sina egna anställda, bland kunder eller leverantörer. År 2007 använde endast 71 procent av företagen den rekryteringsvägen och 2002 användes den av 63 procent.

Populärt med spontanansökningar
Rapporten visar också på en ökning av spontanansökningarnas betydelse. Det har blivit den näst vanligaste rekryteringsvägen och använts av 57 procent av företagen. Jämfört med år 2004 låg den siffran endast på 20 procent.

Andra rekryteringsvägar som har ökat är sociala medier (18 procent) medan andelen som använder Arbetsförmedlingen sjunker. Färre än hälften (49 procent) söker i dag nya medarbetare genom Arbetsförmedlingen. Rapportförfattarna menar att ett förklarligt skäl att färre vänder sig dit kan vara att förmedlingen får in väldigt många ansökningar vilket medför merarbete för företagen eftersom det är vanligt att flera av dem som söker inte har den kompetens som efterfrågas.

Bättre på att hitta outbildad personal
En annan slutsats som dras är att Arbetsförmedlingen är mer framgångsrik i att hitta sysselsättning åt personer med bristande arbetslivserfarenhet och/eller utbildning. 64 procent av företagen som använde Arbetsförmedlingen när de sökte personer utan särskilt krav på utbildning uppger nämligen att det gått ganska bra eller mycket bra på frågan ”Vilka rekryteringsvägar använde ni när ni försökte rekrytera medarbetare och hur tyckte du att det fungerade?”.

Här kan du läsa rapporten.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar