KTH visar spännande uppfinningar

Undervattensglidare. Foto: KTH

Elektroniska tapeter som ändrar mänster: Foto KTH.

 

Vill du se undervattensglidare, elektroniska tapeter som ändrar mönster eller förpackningar med rörliga bilder?  På söndag öppnar festivalen Love Stockholm 2010 och KTH:s paviljong Passion for Innovation är fylld med annorlunda, snygga, spännande och viktiga uppfinningar.

Många av innovationerna är ett resultat av KTH:s egen forskning eller utvecklade av personer med KTH-anknytning, andra kommer utifrån. Alla har de det gemensamt att de är lysande svenska uppfinningar. Eller är spännande prototyper på väg att bli just lysande uppfinningar.
—  Tanken med KTH:s innovationspaviljong är att besökarna ska interagera med alla fantastiska prylar. Det ska inte vara som att gå på ett museum där besökaren enbart får titta på saker men inte röra dem, säger Donnie Lygonis, affärsutvecklingscoach på KTH Innovation där han vanligtvis hjälper forskare och studenter att kommersialisera idéer.

Totalt visas drygt 70 olika innovationer och förutom redan nämnda uppfinningar kommer besökaren också att kunna titta eller pilla på vattenkokare, mobiler, kolfibervävare, högteknologiska bajspåsar som räddar liv, smarta textilier, möjlighet att prova att borra i tänder som en riktig tandläkare och 100 procent återvinningsbara möbler.

Dessutom har KTH lånat föreningen Svenskt uppfinnaremuseums utställning ”Svenska Uppfinningar”. Den innehåller riktigt klassiska och viktiga innovationer som både räddat liv och turboladdat den svenska ekonomin.

Allting toppas med möjlighet att leka loss med infraröda kameror, Microsofts hajpade pekskärm Surface, Apples senaste succé Ipad, ABB-robotar och svenska succéföretaget Tobii Technologys prisade produkter för ögonstyrning och -spårning.

För barn finns det också mycket roligt att se och göra. I en kreativ lekhörna kommer de att kunna bygga farkoster av mjölkkartonger som klättrar uppför en vattenbana och en interaktiv sex kvadratmeter stor lekmatta med inbyggda sensorer, ljud och ljus som uppmuntra barnen till fysisk aktivitet.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar