Plast från havet blir dammsugare

Insamling av plast vid Nordsjön, Skagerrak. Foto: Electrolux.

Dammsugarjätten Electrolux har dragit igång ett projekt där de använder den plast som ligger och skräpar i haven till att tillverka miljöanpassade dammsugare.

I syfte att öka folks medvetenhet om problemen med plastavfall har Electrolux startat projektet ”Vac from the Sea” som går ut på att samla upp plast ur haven som de sedan använder i en ny serie av miljöanpassade dammsugare.

  –I projektet kommer vi att belysa 5-6 dammsugare som vi kommer att bygga av den insamlade plasten och därefter kommer vi att lansera en ny serieproduktion av dammsugare som till 70 procent består utav återvunnen plast, säger Cecilia Nord, miljöchef på Electrolux.

Anledningen till att Electrolux har valt att miljöanpassa just dammsugare beror på att det ställs mycket högre krav på den plasten som används i hushållsapparater som har kontakt med mat.

Hittills har projektgruppen tillsammans med frivillighetsorganisationer och experter samlat upp plast från haven i Frankrike och Sverige och än så länge har allt flutit på bra.

— Det är så roligt, vi får positiv respons överallt, det svåra har väl varit att väcka opinion kring de här frågorna. Vi vill försöka få kommunerna att diskutera plast och inse att det här inte är ett lokalt utan ett globalt problem. Plasten som flyter in vid Smögen under sommarhalvåret är inte bara svensk plast utan vi ser även plastburkar med tysk och dansk text på, det här är ett globalt problem, säger Cecilia.

En skiss av den miljöanpassade dammsugaren. Foto: Electrolux.

Nästa steg i projektet är att ta itu med plasten som ligger vid  korallreven utanför Thailand och tanken är att de nya dammsugarna ska kunna visas upp inom en månad.

— Just nu driver vi kampanjen i olika etapper, vi samarbetar med flera frivillighetsorganisationer som letar upp ställen där det finns problem med plastföroreningar och en av tankarna bakom projektet är att vi ska göra folk mer medvetna om de här problemen, förklarar Cecilia.

Det går att följa projektet Vac from the seas arbete både genom facebook och twitter.

Visste ni att…
I Stilla havet finns världens största ansamlingar av plastskräp och bara i Bohusläns skärgård flyter 5 000 kubikmeter plastskräp iland varje år.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar