Sätt din karriär på spel

Spela onlinespel och bli en bättre chef. I stället för att betraktas som en asocialt tidsfördriv är dator- och tevespelen på väg att bli betraktade som ett sätt att lära sig socialt samspel, nyttigt inte minst för unga vuxnas yrkeskarriärer.

Spela onlinespel och bli en bättre chef. I stället för att betraktas som en asocialt tidsfördriv är dator- och tevespelen på väg att bli betraktade som ett sätt att lära sig socialt samspel, nyttigt inte minst för unga vuxnas yrkeskarriärer.

Dator- och tevespel är bara tidsfördriv, och det får absolut inte bli för mycket, för då kan ungdomarnas sociala förmåga bli lidande. Ungefär så brukar föräldrar låta när deras barns datorspelande kommer i fokus.

Tvärtom, tycker John Hagel III, en amerikansk företagsstrateg och medförfattare till boken ”Your Career Game”. Unga tevespelande tjänsteman som ägnar ”en rimlig andel av fritiden” åt att leda andra i gemensamma onlinespel lär sig att argumentera och övertyga i stället för att bara ge order när de vill ha något gjort, säger han i en intervju i tidningen Forbes. Han säger också att unga gamers, som spelar mycket onlinespel, ofta är högpresterande. De söker själva nya utmaningar och är tävlingsinriktade

Elliot Noss, VD på domännamnsföretaget Tucows, ges som exempel. Genom att spela World of Warcraft – ett av de allra största onlinespelen – har han lärt sig att varje delmål, även om det kan verka obetydligt, blir viktigt om man ser det i ett större sammanhang. I sin roll som VD brukar han därför samla de anställda och återkommande berätta om företagets hjältar, dess tillkortakommanden och framgångar. De anställda tycks känna att de är del av något större. Noss har enligt artikeln i Forbes noterat ökad trivsel och minskad personalomsättning.

Noss lärde sig allra mest genom att iaktta hur illa det gick när andra misskötte sitt ledarskap. Det blev då tydligt hur viktigt det är med social dynamik, nödvändiga förberedelser och en tydlig hierarki.

Man kanske kan tycka att detta bara visar att all verksamhet som inbegriper mänskligt samarbete är utvecklande, oavsett om det rör sig om att spela i rockband, segla eller spela onlinespel. Men enligt John Hagel III lär sig gamers dessutom spelteori, något som i hög grad kan vara värdefullt i näringslivet. Han förutspår till och med att vi om inte alltför många år kommer att få se exempel på jobbansökningar som refererar till ledarroller i World of Warcraft, Dark Age of Camelot eller EverQuest.

1 kommentar

  • Dataspel – ett steg i karriären « ~En students anteckningar~

    […] har inverkan på oss människor vet nog de flesta. Att just så kallade MMORPG kan vara en del i självutveckling mot bra ledarskap är det nog många som finner förvånande. Elliot Noss, VD på domännamnsföretaget Tucows, ges […]

    16 augusti 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar