Många vill påverka förbundet

Den 21-23 november håller Sveriges Ingenjörer sitt årliga fullmäktige. 56 motioner har kommit in i år och som vanligt är spännvidden stor. Flera medlemmar vill att förbundet lägger ner mer resurser på att försöka höja statusen för ingenjörsyrket.

Den 21-23 november håller Sveriges Ingenjörer sitt årliga fullmäktige. 56 motioner har kommit in i år och som vanligt är spännvidden stor. Flera medlemmar vill att förbundet lägger ner mer resurser på att försöka höja statusen för ingenjörsyrket.

Fullmäktige är Sveriges Ingenjörers riksdag som sammanträder i november varje år. Fram till den 1 september har var och en som är medlem i förbundet, enskild eller via en valkorporation, haft möjlighet att lämna in motioner som behandlas på fullmäktige.

I år, i likhet med tidigare år, anser flera medlemmar att ingenjörer som yrkesgrupp behöver profileras bättre. Medlemmarna vid Volvo PV i Göteborg är bekymrade över att svenska civilingenjörer har en svagare arbetsmarknadsställning och ett sämre löneläge i jämförelse med utländska kollegor.  ”Både Unionen och Ledarna har haft tydliga kampanjer för att visa sin betydelse och verksamhet medan Sveriges Ingenjörer har intagit en svagare profil. Som förbund och yrkesgrupp har vi allt att vinna på att markera vår betydelse för arbetsmarknaden.” skriver volvoingenjörerna i sin motion och föreslår att förbundet avsätter fem miljoner kronor och utser en arbetsgrupp för att driva en kampanj för Sveriges Ingenjörer.

Medlemmarna vid Ericsson vill att förbundet lägger mer resurser på att försöka fräscha upp den gängse bilden av en ingenjör. ”På senare år beskrivs den typiske ingenjören ofta som en gråtrist typ utan humor och själva yrket beskrivs aldrig för allmänheten som det spännande och intressanta arbetet som det faktiskt är.” skriver ingenjörerna på Ericsson i sin motion. De vill att förbundet genomför en satsning som syns och uppmärksammas brett i media och andra
informationskanaler, gärna tillsammans med de tekniska högskolorna och näringslivet.

Löner och anställningsvillkor är områden som engagerar och bland årets motioner märks tydligt att globaliseringen påverkar ingenjörernas arbetssituation. Många anställda i Sverige har sin närmaste chef i ett annat land. De kommer från en annan företagskultur och är vana vid ett annat regelverk på arbetsmarknaden. Många har bristande kunskaper i MBL, LAS och miljölagstiftning och erbjuder inte sina anställda utvecklingssamtal. Akademikerna vid Volvo Lastvagnar i Göteborg har lämnat in en motion där de vill att Sveriges Ingenjörer ser över gällande rättsläge på området.

Medlemmarna vid Volvo begär i en annan motion att förbundet säger upp förhandlingssamarbetet med Unionen och IF Metall inför avtalsrörelsen 2011. Ingenjörsföreningen på Patent och registreringsverket begär i en motion att att Sveriges Ingenjörer inte sluter löneavtal utan centralt fastställt löneutrymme, det vill säga sifferlösa avtal.

Flera motioner tar också upp konkurrensen från utländska konsulter som arbetar kortare eller längre perioder i Sverige med lägre löner än de svenska ingenjörerna har. IT-konsultlistan har lämnat in en motion där de vill att Sveriges Ingenjörer utreder hur anställning och inhyrning av ingenjörer som har sin bas i andra länder än Sverige påverkar arbetsmarknaden här och att förbundet utreder hur en minimilön inom vissa avtalsområden skulle kunna påverka situationen.

Olika former av diskriminering på arbetsmarknaden är också frågor som berör medlemmarna och några ingenjörer begär i motioner att förbundet på olika sätt stöttar invandrande ingenjörer som har svårt att få kvalificerade jobb. Åldersdiskriminering tas också upp av en motionär som vill att förbundet engagerar sig för att motverka problemet. 

En sammanställning av alla motioner finns på http://www.sverigesingenjorer.se/ under fliken medlem.

1 kommentar

  • John

    Hela tre motioner tar också upp avgifterna i högskolan. Alla ställer sig mot avgifter i högskolan.

    15 september 2010

Lämna en kommentar

Senaste nytt