Statligt anställda nöjda med sina jobb

 

84 procent av de statliga anställda mycket nöjda med sin arbetssituation, enligt en ny arbetsmiljöstudie. Lönen väcker däremot missnöje. Flera chefer uppger att det inte finns utrymme att ge lön efter hur medarbetare presterar.

I Arbetsgivarverkets studie ”Arbetsmiljön i statlig sektor” har man undersökt den psykosociala arbetsmiljön och stressfaktorer i den statliga sektorn under år 2009.

På flera områden trivs de statsanställda bättre jämfört med samtliga sysselsatta på arbetsmarknaden. 73 procent statsanställda (jämfört med 63,7 procent för samtliga sysselsatta) är mycket nöjda med sina arbetstider. 64,1 procent av statliga anställda upplever sitt arbete som fritt och obundet och 77,6 procent anser att de har ett fysiskt mycket lätt arbete.

Oftare utsatta för hot
Men på några områden märks en tydlig avvikelse mellan statliga jobb och den övriga arbetsmarknaden. 19,4 procent av de statligt anställda har till exempel blivit utsatta för våld eller hot om våld minst någon gång de senaste 12 månaderna (jämfört med 14 procent på den övriga arbetsmarknaden) och 12,6 procent upplever att de har blivit trakasserade på grund av sitt kön (8,3 procent på den övriga arbetsmarknaden).

Svårt att sätta rätt lön
Ytterligare smolk i bägaren är sättet på hur man sköter lönebildningen i statlig verksamhet. När den fackliga samordningsorganisationen Saco-S undersökte statliga chefer syn på lönebildningen framkom att den vanligaste formen för lönesättning är att chefen har ett lönesamtal med medarbetaren men att lönen sedan sätts i ett annat sammanhang och här har cheferna små möjligheter att påverka löneutrymmet.

Edel Karlsson Håål, ordförande vid Saco-S, menar att detta är problematiskt. 

— Vi måste öka kunskapen kring hur vi kan förbättra lönebildningen kring statlig verksamhet och diskutera hur chefernas förutsättningar ser ut, säger hon.

Enligt Saco-S undersökning får cheferna samma löneutrymme att fördela bland de anställda oberoende av hur väl avdelningen presterar. En av cheferna uttrycker sig så här i undersökningen:

”Jag vill ha större möjligheter att kunna justera lönerna oftare. Det gäller speciellt yngre som kan få komma in med en lägre ingångslön med efter bevisad prestationsförmåga ska lönerna kunna få öka snabbare. Det är otroligt motiverande för nya, yngre personer. Ansträngning ska löna sig”.

En annan aspekt som också belyses i rapporten är att chefens ledarskap kan komma att ifrågasättas även vid andra frågor om medarbetarna förstår att chefen saknar inflytande i lönebilden.

Läs Arbetsgivarverkets studie här.

Läs Saco-S studie här.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar