Få företag väljer alternativt avtal

Företag och fack tvekar inför den alternativa modell för löneavtal som finns på tekniksidan. Flextronics i Linköping och Scania är de två företag Ingenjören har hittat där man vågar testa nyordningen.Företag och fack tvekar inför den alternativa modell för löneavtal som finns på tekniksidan. Flextronics i Linköping och Scania är de två företag Ingenjören har hittat där man vågar testa nyordningen.– Vi är alldeles i början och har bara hunnit ha inledande samtal men vi hoppas att det ska fungera bra, säger Leif-Anders Sjöquist, ordförande för akademikerföreningen på Flextronics i Linköping.

På Flextronics tog styrelsen upp frågan om vilken lönemodell medlemmarna vill ha på årsmötet och det blev en klar majoritet för att försöka sig på den nya alternativa vägen med större tyngdpunkt på den lokala förhandlingarna.

– Det är svårt att sia om vad utfallet blir men jag tror att vi kommer att få fram fler argument för varför vi vill ha ett bra utfall än om vi skulle ha haft den centrala procenten som riktmärke, säger Leif-Anders Sjöquist.

Både Unionen och Akademikerföreningen har beslutat sig för att ta det alternativa avtalet.

– För företaget innebär det här många fler samtal med medarbetarna än det annars skulle ha blivit. Processen är klart mer tidskrävande.  
Tidskrävande eller inte. På Scania i Södertälje berättar ordförande Lisa Petersson att både fack och arbetsgivare har stora förhoppningar om att kunna skapa en bra process som också leder till ökad produktivitet genom det nya avtalet.
– Vi hade redan startat ett arbete för att förbättra akademikernas löneprocess på Scania och det tror vi att vi kan göra genom det nya avtalet, säger Lisa Petersson. Diskussionerna med företaget har varit väldigt bra.

Målet är att genom tydlig koppling mellan löneutveckling och verksamhetsmål styra medarbetarnas kreativitet i rätt riktning. Innan har utvärderingen av prestationerna och kopplingen till löneökningen varit diffus.
– Eftersom revisionen kom så snabbt inpå har vi inte hunnit få igång processen den här gången men till nästa revision ska vi ha kommit längre. Det känns som om vi är överens om vår vision av hur det ska fungera, säger Lisa Petersson.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar