Lägre löner i skogsindustrin

Lönenivåerna för ingenjörer i pappers- och massabranchen har sjunkit i förhållande till andra branscher inom privat sektor. Lägre ingångslöner kan vara en förklaring. 

Lönenivåerna för ingenjörer i pappers- och massabranchen har sjunkit i förhållande till andra branscher inom privat sektor. Lägre ingångslöner kan vara en förklaring. 

Statistik som presenterades på en branschkonferens med förtroendemän inom pappers- och massaindustrin förra veckan visar att det relativa löneläget för medlemmarna i branschen gradvis har försämrats under de senaste tio åren. År 2000 hade ingenjörerna inom pappers- och massaindustrin bland de högsta lönerna inom privat sektor. Idag är det relativa löneläget 94 procent av de genomsnittliga lönerna inom privat sektor. 

Någon entydig förklaring till de försämrade lönenivåerna är svår att peka på men lägre ingångslöner kan vara en faktor. I det senaste avtalet står det för första gången tydligt att principerna för lönesättning, det vill säga vilka faktorer som avgör lönen, även ska gälla vid nyanställningar. Mikael Brandt, branschansvarig ombudsman på Sveriges Ingenjörer, hoppas att det leder till högre ingångslöner. Fler lokala förtroendemän berättade under branschkonferensen om kärva lokala förhandlingar, trots att flera företag i branschen för närvarande redovisar stora vinster.

Vid den senaste avtalsrörelsen i våras enades Sveriges Ingenjörer och Skogsindustrierna om möjligheten för lokala parter att teckna ett alternativt sifferlöst löneavtal. Det bygger på en tydligare löneprocess där medlemmarnas individuella lönesamtal står i centrum.

– Många arbetsgivare stirrar sig blinda på siffran i det traditionella löneavtalet. Den här modellen hoppas vi ska flytta fokus till medlemmarnas kompetens och prestationer, säger Mikael Brandt på Sveriges Ingenjörer.

Södra Cell AB är ett bolag som har valt det sifferlösa avtalet i år. Den lokala lönerevisionen pågår fortfarande där och beräknas vara avslutad senare under hösten. Mikael Brandt hoppas att fler företag ser det alternativa avtalet som en möjlighet och blir intresserade att pröva modellen framöver.

– Men parterna ska vara medvetna om att den kräver ett stort engagemang och en stor arbetsinsats från båda parter lokalt, säger han.

Jämfört med andra branscher inom privat sektor har Sveriges Ingenjörer fler medlemmar inom pappers- och massaindustrin som har förhandlat bort rätten till övertidsersättning. 68 procent av civilingenjörerna inom pappers- och massaindustrin har inte övertidsersättning. Inom den totala privata sektorn är motsvarande siffra 57 procent.

Pappers- och massabranschen utmärker sig också på andra sätt. Bland förbundets medlemmar i branschen finns fler chefer och en högre andel kvinnor, 38 procent jämfört med 24 procent i privat sektor totalt. Löneökningarna är också högre, trots att den relativa lönenivån är lägre. Rörligheten bland förbundets medlemmar är också större än inom andra branscher. 21 procent bytte jobb under 2009 jämfört med 18 procent bland medlemmarna i hela den privata sektorn.

Lämna en kommentar

Senaste nytt