Seniorkonsulter jobbar på efter 65

Svenskarna jobbar allt längre. Förra året ökade sysselsättningen i åldersgruppen 65-67 år med 18 procent. Ingenjörerna är inga undantag.
Svenskarna jobbar allt längre. Förra året ökade sysselsättningen i åldersgruppen 65-67 år med 18 procent. Ingenjörerna är inga undantag.Att det blir svårare att få ett nytt jobb när man har passerat 50 är vedertaget. Men det finns sätt att undgå problemen och fortsätta vara aktiv även sedan man fyllt 65. Ett är att begära att få jobba kvar så länge som möjligt där man är. Ett annat är att söka sig till något av de nätverk eller konsultföretag som har senior arbetskraft som affärside. Seniorproffsen i Västerås är ett exempel på ett konsultföretag som erbjuder senior arbetskraft inom allt från städhjälp till IT.
– Vi startade för två år sedan och har inte lagt särskilt mycket pengar på reklam för oss men efterfrågan ökar hela tiden, säger VD Marie Pettersson. Ungefär hälften av vår verksamhet är riktad mot hushåll och hälften mot företag. Och just ingenjörsrelaterat arbete ökar mycket.
– Det är nog svårare för den som själv söker en anställning direkt men för företagen är det en fördel att våra konsulter inte alltid vill ha heltid utan kan tänka sig att jobba deltid och ta mindre uppdrag.

Hos Senior Partners i Malmö är det Krister Pettersson som svarar. Han är både civilingenjör och ekonom och en av de seniora konsulter med chefserfarenhet som erbjuder sin kompetens till företag i behov av allt från projektledare till chefer.

– Vi har ganska många interimsbefattningar men också rena konsultuppdrag. Jag tycker att man kan se en trend att arbetsgivare börjar efterfråga äldre och mer erfarna medarbetare. Vi har till exempel uppdrag hos ett stort konsultföretag där vi agerar stöd åt deras yngre medarbetare. Vi jobbar i par och uppdragsgivarna tycker att det känns bra att någon med lång erfarenhet också är med på uppdraget.

Sedan 2001 har sysselsättningen i åldrarna 65-67 år nästan tvådubblats och deras lönesummor har ökat med 15,6 procent.
JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar