Aktiv omställning för kommunanställd

Efter över sju års förhandlingar har parterna inom kommunal sektor kommit överens om ett omställningsavtal för att hjälpa anställda som förlorar sina jobb på grund av arbetsbrist.Efter över sju års förhandlingar har parterna inom kommunal sektor kommit överens om ett omställningsavtal för att hjälpa anställda som förlorar sina jobb på grund av arbetsbrist.

Strax före jul 2010 kom parterna på den kommunala sidan, däribland Akademikeralliansen där Sveriges Ingenjörer ingår överens om det nya avtalet. För kommunalt anställda akademiker innebär det att det nu finns centralt avsatta pengar och att den som drabbas av arbetsbrist ska få aktiv hjälp.

– Tidigare har medlemmar i kommunal sektor haft väldigt trygga jobb men nu har outsourcing och omorganisationer förändrat läget och vi är glada att vi har fått fram ett avtal som ger den enskilde stöd, säger Erik Lardenäs, ombudsman med ansvar för kommunal sektor på Sveriges Ingenjörer.

Avtalet gör att villkoren för de kommunalanställda närmar sig de villkor som gäller för privat sektor där aktiva omställningsåtgärder sedan länge funnits inom ramen för exempelvis Trygghetsrådet.

Från att tidigare främst ha kunnat få en ekonomisk utfyllnad av arbetslöshetsförsäkringen garanteras nu de kommunalanställda aktiva åtgärder. 0,1 procent av lönesumman kommer att avsättas i en Omställningsfond. Fonden ska säkerställa att den som behöver söka ett nytt arbete får individuellt stöd och hjälp att söka efter en ny sysselsättning om han eller hon vill det. Stödet ska anpassas efter den anställdes önskningar och behov. Utfyllnaden av arbetslöshetsersättningen under en övergångsperiod kvarstår.

Sveriges Ingenjörer har runt 6600 medlemmar inom kommunal sektor.

JG

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Så mycket tjänar 41 facktoppar

Så mycket tjänar 41 facktoppar

158 843 kronor i månaden. Så stor är löneskillnaden mellan den fackordförande som tjänade mest och minst förra året. Sveriges Ingenjörers ordförande Ulrika Lindstrand hamnar långt ner på lönelistan i en kartläggning som Altinget har gjort.
Fler artiklar