Han kämpar för hållbarhet i kommunen

Gustaf Delin, åttio år, är orolig för framtiden. Han är medlem i en lokal grupp i Sigtuna som försöker visa hur en omställning från dagens ohållbara industrisamhälle genomförs så lindrigt som möjligt.

Gustaf Delin, åttio år, är orolig för framtiden. Han är medlem i en lokal grupp i Sigtuna som försöker visa hur en omställning från dagens ohållbara industrisamhälle genomförs så lindrigt som möjligt.

Omställningen till en robustare samhällsekonomi med lokal hushållning ska börja i Sigtuna. Det är idén med till Omställningsgruppen i Sigtuna kommun, där Gustaf Delin är en av grundarna. Ingen kan rädda hela världen, så gruppen siktar mer lokalt. Den försöker övertyga kommunledningen om att planera för en snar framtid då tillväxten i samhället kommer att brytas.

Gustaf Delin är åttio år men rör sig ledigt. Utbildad jur.kand jobbade han under 50- och 60-talet på dåvarande högerpartiets riksdagskansli. Han var medförfattare till en för den tiden kontroversiell rapport om befolkningstillväxt och miljöproblem, men hoppade av partipolitiken i slutet av 60-talet, och har sedan i stor utsträckning arbetat som konsult, huvudsakligen med fokus på hur man möjliggör förändringar i företag.

– I dag är hela världen på väg att förändras på ett sätt som politikerna inte ser, säger han. Industrisamhället förtär de levande systemen. Rätt var det är, så kommer brytpunkter, ”tipping points” som radikalt ändrar livsbetingelserna och skapar svåra påfrestningar på samhället.

Omställningsgruppen i Sigtuna kommun ordnade sitt första möte i oktober 2009. Ett femtiotal deltagare lyssnade på ett föredrag om världens oljeresurser av en forskare från Uppsala universitet. Frågan om industrisamhällets överutnyttjande av naturresurserna är fortfarande en fråga som är långt ifrån allmänt accepterad och Omställningsgruppens verksamhet handlar i stor utsträckning om att informera. Gustaf liknar det vid Titanics undergång.

– Det strömmar in vatten i fartyget som inte längre går att täta. Samtidigt sitter alla passagerare kvar i matsalen och tittar på menyn, och kaptenen tror att skutan är osänkbar . Vi i omställningsgruppen tar våra teskedar och går ner och öser.

För enligt Gustaf Delin är det handling som krävs. Allra viktigast är det att politikerna inser att det inte är miljöbilar och teknik som är det avgörande. Men den medvetenheten finns inte, varken hos politiker eller hos allmänheten, menar han.

– Det finns ett begränsat antal kraftfulla individer inom det lokala politiska systemet som stöttar oss. Men partitänket dominerar kommunens politiska verksamhet.

I studien Uthålliga Sigtuna, listar gruppen vad de anser att kommunen behöver göra. De efterlyser bland annat en robust översiktsplan som också blir en uthållighetsplan där det finns plats för närodlat och energisnåla transportsystem. De påpekar behovet av passivhus men vill förbjuda husbyggen på åkermark, eftersom de ytorna kommer att behövas för odling av baslivsmedel. De vill även skapa urbana system för kretslopp där bland annat fosfor, en framtida bristvara, återvinns.

Gruppen i Sigtuna är ändå inte ensam att försöka ösa ur skutan. På ett av mötena som de ordnade fick de kontakt med paraplyorganisationen Omställning Sverige. Det visade sig finnas ett åttiotal liknande omställningsgrupper i Sverige. Gustaf konstaterar lite syrligt att han blir avundsjuk på några av dem för att de verkar ha bättre kontakt med sina lokalpolitiker.

– Egentligen vill vi avveckla oss själva, säger han. Vi är bara en handfull personer i omställningsgruppen och alla är gamla. Vi vill att tillräckligt många ska inse problemen och att man börjar arbeta tillsammans för att göra omställningen så smidig som möjligt.

Dagens samhälle bygger på tillgång till billig olja, och enligt Gustaf Delin blir det en smärtsam process att tänka om. Alla förväntningar är avstämda efter den epok vi har levat i nu under de senaste femtio åren, en ”gyllene” parentes med lättåtkomliga energikällor och lätt utvunna råmaterial. Enligt Gustaf Delin är slutet på den parentesen nu inom synhåll.

– En övergång blir det, vare sig vi vill eller inte, säger han. Vi kanske kan mildra konsekvenserna och ta vara på möjligheterna av den om vi snabbt gör den mentala förflyttning som är nödvändig. Det blir det svåraste.

» Läs mer om Omställningsgruppen i Sigtuna kommun
http://www.omstallningsgruppenisigtuna.se/

» Läs mer om Omställning Sverige
http://transitionsweden.ning.com/

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar