Pfizer i Strängnäs blev världsmästare

Anna-Maria Blomberg

Pfizers nya fabrik i Strängnäs har nästan fördubblat kapaciteten och därför fått utmärkelsen Facility of the Year Award från ISPE (International Society for Pharmaceutical Engineering).
– Vi är jätteglada och det här är vårt sätt att visa att vi ska ha kvar en fabrik i Strängnäs och Sverige, säger Anna-Maria Blomberg, ordförande för Akademikerklubben.

Pfizers fabrik i Strängnäs har belönats med det prestigefyllda priset Facility of the Year Award inom kategorin Operational Excellence i konkurrens med 26 andra högteknologiska projekt i 11 länder runt om i världen. Vinnaren utsågs av en jury med seniora chefer inom läkemedelsbranschen. Inom industrin är det här priset lite av ett världsmästerskap.

Vad har gjort fabriken i Strängnäs till vinnare?
– Vi har lyckats bygga upp en ny fabrik med väldigt hög kapacitet utan att behöva öka personalstyrkan. Vi har nästan fördubblat produktionskapaciteten och det har vi lyckats med genom att minimera de manuella stegen i tillverkningen. Hela tillverkningsprocessen här är extremt automatiserad. I dagsläget tillverkar vi tillväxthormonet Genotropin och Fragmin som förebygger blodproppar. Den nya fabriken kan också tillverka tillväxthämmaren Somavert och det finns också kapacitet för att tillverka flera nya produkter, som vi jobbar på att få in, säger Anna-Maria Blomberg.

Hur har ni anställda arbetat för att nå målen?
– Det har krävts en otroligt stor arbetsinsats, mycket kompetens och flexibilitet av alla inblandade. Men det har också varit väldigt roligt och utvecklande. Jag tror att många känner att det har varit ett måste för att kunna etablera vår plats i Pfizer-organisationen, vårt sätt att visa att vi ska ha kvar en fabrik i Strängnäs och Sverige. Vi är jätteglada för priset, det känns som en fjäder i hatten och ett bra erkännande.

Är den här utmärkelsen något som ni kan använda i löneförhandlingarna?
– Ja, visst gör vi det. Vi har kunnat visa hur mycket kompetens medarbetarna har och hur mycket de bidrar. Däremot inser vi att priset inte handlar om mer pengar i lönekuverten för medarbetarna utan mer, som läget inom läkemedelsbranschen är idag, just om att helt enkelt få finnas kvar. Att vi överhuvudtaget ska få fler lönekuvert i framtiden. Vi jobbar för att ha konkurrenskraftiga löner och för att kunna behålla kompetensen. Det här projektet, liksom de flesta liknande projekt i dag, handlar om att optimera. Vi har också fått mycket beröm och uppskattning både av ledningen i Strängnäs och av cheferna högre upp, både för den nya fabriken och för det här priset, säger Anna-Maria Blomberg,

Pfizers nya fabrik i Strängnäs. Foto: Johan Steensland,

2 kommentarer

  • Mats Andersson

    Det är jättekul att fått äran att driva ett projekt på Pfizer när fabriken har fätt en så fin utmärkelse som Facility of the Year Award inom kategorin Operational Excellence!

    14 mars 2011
  • Jörgen Rytiniemi

    Bra gjort!
    Alldeles för få sådana bragder idag i Sverige.
    Hoppas att det ger fabriken andrum, till nästa språng.

    12 mars 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar