Akademiker begär fem procent

Det krävs lönehöjningar på fem procent nästa år för att säkra pensionerna menar Sacoföreningen på Posten. De vill att Sveriges Ingenjörer ska begära inkomstökningar i den kommande avtalsrörelsen som motsvarar höjningen av inkomstbasbeloppet nästa år.
Det krävs lönehöjningar på fem procent nästa år för att säkra pensionerna menar Sacoföreningen på Posten. De vill att Sveriges Ingenjörer ska begära inkomstökningar i den kommande avtalsrörelsen som motsvarar höjningen av inkomstbasbeloppet nästa år.

Varje år beslutar regeringen om en justering av inkomstbasbeloppet som bland annat används för att beräkna inkomsttaket för pensionsgrundande inkomst. Det följer inkomstutvecklingen i samhället och 2012 höjs inkomstbasbeloppet med 2500 kronor till 54 600 kronor.

– Det är en stor höjning och innebär att man måste få en löneökning på minst 4,8 procent för att behålla värdet av sin förmånsbestämda pension, säger Björn Nyström ordförande för Sacoföreningen på Posten.

Han har gjort beräkningar som visar att den som nästa år tjänar mer än 7,5 inkomstbasbelopp, det vill säga, 409 500 kronor (34 125 kronor i månaden), måste få en löneökning på minst 1562 kronor i månaden för att den beräknade pensionen inte ska minska i reella tal.

– Löneutvecklingen påverkar inte bara våra levnadsförhållanden i dag och nästa år. Den avgör faktiskt också vår pension. Följer lönerna inte med när inkomstbasbeloppet höjs krymper den beräknade pensionen, säger Björn Nyström som tycker att pensionsfrågan är ett viktigt argument i avtalsrörelsen.

– Vi har begärt av Sveriges Ingenjörer att de ställer lönekrav i den kommande avtalsrörelsen som väl motsvarar den stora höjningen av inkomstbasbeloppet, säger Björn Nyström som har formulerat kraven i ett pressmeddelande.  Flera dagstidningar nappade på nyheten under förra veckan. 

Ulf Bengtsson, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer håller med om att pensionsfrågan är viktig.

– Vi fokuserar på en bra löneutveckling men pensionsfrågan är en vinkel på lönefrågan som utan tvekan har stor betydelse för våra medlemmar. 
Att enskilda Akademikerklubbar ställer krav på förbundet inför avtalsrörelsen har han inget emot.

 – Det är bra att våra medlemmar syns och hörs i debatten, säger Ulf Bengtsson.

1 kommentar

  • Göran Engström

    Intressant vinkling av lönefrågan. Man skall dock komma ihåg att IBB rör sig ganska ryckigt. T.ex höjdes det bara 0,39% 2010 (200kr) så då passade inte det argumentet.

    15 augusti 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar