Fler anmäler åldersdiskriminering

Det blir allt vanligare att anställda anmäler arbetsgivare för åldersdiskriminering. Förra året fick DO till och med in fler anmälningar från anställda som kände sig diskriminerade för ålder än för kön.Det blir allt vanligare att anställda anmäler arbetsgivare för åldersdiskriminering. Förra året fick DO till och med in fler anmälningar från anställda som kände sig diskriminerade för ålder än för kön.

Sverige betraktas ofta som ett av de mest jämställda länderna i världen. Ändå var Sverige det sista landet i EU som införde lagstiftning mot åldersdiskriminering, när lagen kom 2009.

Och det är en hel del, främst män som passerat 60 år, som känner av åldersfixeringen på den svenska arbetsmarknaden. Under 2009 fick Diskrimineringsombudsmannen, DO, in 169 anmälningar. 2010 ökade antalet till 214 och hittills i år har 110 personer anmält sin arbetsgivare för åldersdiskriminering.

– Av dessa är det bara ett fåtal ärenden som visar sig möjliga att driva till domstol. Trots att det finns så kallad delad bevisbörda, arbetsgivaren måste alltså kunna bevisa att det inte handlar om åldersdiskriminering, är det ofta svårt att bevisa att arbetsgivaren gjort sig skyldig till åldersdiskriminering, säger Magnus Jacobsson, pressansvarig på DO.

Magnus Jacobsson. Foto: DO.

I början av september stämde DO företaget Metso Minerals (Sweden) AB för åldersdiskriminering i samband med rekrytering. En 54-årig man hade haft flera visstidsanställningar på Metso Minerals AB utanför Skellefteå. Mannens senaste anställning tog slut 2009 då företaget, som tillverkar utrustning för gruv- och grusindustrin, sade upp personal på grund av arbetsbrist. Han meddelade direkt att han var intresserad av att utnyttja sin företrädesrätt till återanställning hos bolaget.

2010 började företaget återanställa personal eftersom orderingången ökade. Mannen tog kontakt med en chef och meddelade att han var intresserad av att komma tillbaka. Men trots att många arbetskamrater fick erbjudande om återanställning hörde mannen ingenting från företaget. När han kontaktade chefen igen fick han höra att han inte kunde erbjudas någon anställning eftersom han var för gammal.

Ett klart fall av åldersdiskriminering tycker DO, som yrkar på 150 000 kronor i ersättning till mannen.

De flesta anmälningar om åldersdiskriminering kommer från män som är 60 år och äldre. Enstaka anmälningar kommer också från personer som känner sig diskriminerade för att de är för unga. Två 21-åringar anmälde arbetsförmedlingen för att de var för unga för att få starta-eget-bidrag.

Den som upplever sig åldersdiskriminerad av sin arbetsgivare ska i första hand kontakta sitt fackförbund. Sveriges Ingenjörer har hittills inte drivit några ärenden om åldersdiskriminering till domstol.

– I tvisteärenden av olika slag, till exempel uppsägningar eller lönetvister, åberopar den anställde ibland sin ålder som ett av flera skäl till att han eller hon förlorat arbetet eller inte fått en acceptabel löneutveckling. Problemet är att det sällan går att bevisa att det handlar om åldersdiskriminering. Det är ofta många olika faktorer som samverkar, säger Björn-Erik Björck, förbundsjurist på Sveriges Ingenjörer.

Har du erfarenheter av ålderdiskriminering? Ingenjören kommer att skriva en serie artiklar om ämnet under hösten och vill gärna komma i kontakt med medlemmar som har upplevt åldersdiskriminering på jobbet. Mejla oss på reaktionen, ingenjoren@sverigesingenjorer.se.

3 kommentarer

  • Sten

    Det stämmer absolut.

    Åldersdiskrimineringen är enorm i detta land. Det är 30-åringar företagen vill ha. De kan strräcka sig till 45-åringar om kompetensen är unik. Maximal energi och tillräcklig erfarenhet till minimal kostnad är vad som gäller.

    /Arbetslös 46-årig civilingenjör med 20 års erfarenhet

    12 september 2011
  • Bo

    Jag håller helt med Miklos. Jag har ratats flera ggr under senaste två åren pga min ålder när jag sökt jobb (arbetslös sedan över två år). Jag använder mig av en funktionell (Tematsik) CV där man inte kan utläsa min ålder, dock begriper man att jag är 50+.
    Ofta väljer rekryteraren ut mig för intervju och frågar sällan efter ålder… När de sedan presenterar mig för uppdragsgivaren ratar dessa alla över 50+ och då kommer det fram att de vill ha folk under 45(och helst under 40). Detta beteende är helt sjukt och typiskt svenskt. Enl lag från 2009 får man inte uppge ålderskrav i annonser, men de kan alltid hävda andra kriterier än ålder när de väljer bort 50+ människor. Jag ser ingen mening med att skicka in till DO, annars kan jag lätt plocka fram minst ett 20 tal cases.

    10 september 2011
  • Miklos

    Diskrinimeringen i Sverige är omfattande. Det är inget jag tar från luften. Man borde förbjuda, som t ex i USA, att kräva uppgifter om ålder, civilstånd och övrig integritetsfakta som rör det privata och inte har med jobbet att göra. Jag arbetar sedan 7 år tillbaka i Danmark och det är jag glad för och kommer fortsätta med det. Jag har haft diskussion med sekreteriatet i DO angående detta och allt tyder på att det bedöms godtyckligt om det är frågan om diskriminering. Exempelvis kan man inte anmäla för diskriminering vid jobbansökan om arbetsgivare eller rekryterare frågar efter ålder. Varför ställs frågan överhuvudtaget?

    08 september 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar