Fejkad skog minskar stress

Människor slappnar av i skogen, även om grönskan är projicerad på en innervägg och ljudet från porlande vatten och sångfåglar kommer ur högtalare. Det visar ett forskningsprojekt vid Lunds tekniska högskola, enligt  tidningen Arbetsliv.

Människor slappnar av i skogen, även om grönskan är projicerad på en innervägg och ljudet från porlande vatten och sångfåglar kommer ur högtalare. Det visar ett forskningsprojekt vid Lunds tekniska högskola, enligt tidningen Arbetsliv.

En forskargrupp vid Lunds tekniska högskola provocerade fram stressreaktioner hos ett trettiotal friska personer. Därefter några fått återhämta sig i virtuell natur, och några i kontorsmiljö med naturljud. En kontrollgrupp ficka varken bilder eller ljud från naturen. 

Försöken genomfördes i ett mörkt laboratorium där Lundaforskarna arbetade i en så kallad Cave, ett Virtual reality-system med fyra skärmar, stereoskopi och surroundljud. Med hjälp av 3D-teknik projicerade de bilder av en skog på väggar och golv och testpersonerna fick sitta på en stol, men med känslan av att gå en skogspromenad. 

Enligt Matilda Annerstedt, som just är i färd med att avsluta sin avhandling om hur människor påverkas av att vistas i skogen, går pulsen ned samtidigt som stresshormonet kortisol minskar. Effekten gäller för både riktiga och fejkade skogsvandringar. Men det är viktigt att skogen upplevs med fler sinnen än bara synen. 

‒ Fågelkvitter och ljud från brusande vattendrag bidrog till förmågan att koppla av, säger Matilda Annerstedt till tidningen Arbetsliv. Stressåterhämtningen var inte alls lika bra hos dem som enbart fick se naturen, den var jämförbar med de som fick återhämta sig i ett vanligt rum. 

Enligt Mattias Wallergård, civilingenjör vid Lunds tekniska högskola och en av forskarna som deltog i studien, borde det vara tänkbart med en virtuell skog på stressade arbetsplatser. 

Matilda Annerstedt poängterar att naturbilder i fikarummet på jobbet inte kan ersätta effekterna av en promenad i den verkliga naturen. Hennes tidigare forskning visar att de som vistas i skogen upplever mindre stress. Ju längre skogspromenad desto större effekt.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar