Läge att vara kräsen som ingenjör

På ett år har antalet platsannonser på nätet ökat med en femtedel, enligt Monster Employment Index. Och i ingen bransch ökar arbetskraftsbehovet mer än i teknikbranschen. Som ingenjör som söker jobb kan man passa på att ställa höga krav, menar Carl Silverstolpe på Monster.På ett år har antalet platsannonser på nätet ökat med en femtedel, enligt Monster Employment Index. Och i ingen bransch ökar arbetskraftsbehovet mer än i teknikbranschen. Som ingenjör som söker jobb kan man passa på att ställa höga krav, menar Carl Silverstolpe på Monster.

Carl Silverstolpe.

– Just nu mår industrin i Sverige otroligt bra, det är en stark efterfrågan på bland annat ingenjörer. De senaste 12 månaderna har vi sett en mycket stark utveckling, säger Carl Silverstolpe.

Och siffrorna talar sitt tydliga språk. I sin undersökning har Monster tittat på runt 300 platsannonssajter, och jämfört med augusti månad förra året har antalet platsannonser inom teknikbranschen ökat med hela 47 procent. Det är betydligt högre än den genomsnittliga ökningen på 19 procent. Augusti var också fjärde månaden i rad då antalet platsannonser inom teknikbranschen ökade mest av alla branscher.

Även på andra plats kommer en kategori där ingenjörer är hett eftertraktade, nämligen Forskning och utveckling. Där har antalet platsannonser ökat med 39 procent mot augusti förra året.

– Forskning och utveckling är starkt knutet till konjunkturen. I Sverige kom vi snabbt ur lågkonjunkturen och har haft en väldigt positiv trend de senaste 15-18 månaderna, som gör att företagen vågar investera i framtiden, säger Carl Silverstolpe.

På Monster märker man också tydligt av att det har blivit svårare att hitta personal, berättar Carl Silverstolpe.

– Bra kompetens är verkligen en bristvara just nu. Och ju mer specifik kompetens man söker, desto svårare är det att hitta. Många arbetsgivare blir förvånade över hur lång tid det kan ta att tillsätta en tjänst, men det beror på att det är många företag som konkurrerar om ett litet antal kandidater.

Det stora behovet av ingenjörer gör att det just nu är guldläge för den som vill söka nytt jobb. För arbetsgivarna är det oftast betydligt värre att inte anställa än att sockra sina erbjudanden lite extra – och de erbjuder också mer i dag än för ett år sedan, berättar Carl Silverstolpe.

– Om man har sitt cv aktivt så märker man snabbt sitt värde. Så visst är det läge att vara lite tuffare när man söker jobb, man kan ställa högre krav på arbetsgivarna. Det är de arbetssökande som har trumf på hand just nu.

Man kan till exempel gå på ett par olika intervjuer och höra vad olika arbetsgivare lockar med, och sedan plocka godsaker från olika intervjuer och sy ihop till ett bra paket av önskemål. Och det är inte bara i Sverige som det skriks efter ingenjörer, så om du är intresserad av att jobba utomlands är det läge nu, menar Carl Silverstolpe.

– I jakten på rätt kompetens blir det allt vanligare att man söker över landsgränserna, och det ser vi allt mer av i Sverige också. Är du är intresserad av att jobba utomlands kan det bra att ha ditt cv även på engelska, så att det kan fiskas upp av utländska rekryterare.

Teknikbranschens stora behov av arbetskraft verkar också ha slagit igenom när det gäller utbildningsval. Ingenjören har tidigare rapporterat om att fler än någonsin sökte till höstens civilingenjörsutbildningar, och höstens antagningssiffror till gymnasiet visar också att allt fler ungdomar väljer tekniskt eller naturvetenskapligt program.

I till exempel Stockholm valde i år nästan var fjärde elev, drygt 24 procent, som sökte till gymnasiet att gå något av de två programmen. För fem år sedan var motsvarande siffra knappt 18 procent.

Men att detta skulle innebära att det blir ett överskott på ingenjörer i framtiden har Carl Silverstolpe svårt att tro.

– Det krävs ett oerhört stort antal för att få ett överskott som leder till arbetslöshet, så det är inte realistiskt att tro att det ska inträffa.

– Arbetsmarknaden kan visserligen förändras väldigt snabbt, men teknikutvecklingen är också ett måste för att industrin i Sverige ska ligga i framkant. Så behovet av ingenjörer kommer med all sannolikhet att fortsätta vara stort inom överskådlig framtid.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

3 ingenjörer: Att sluta som chef behöver inte vara steg bakåt

Färre möten, mindre politik och bättre kontroll över sin kalender. Att lämna chefsrollen har sina fördelar och behöver inte alls innebära ett steg bakåt i karriären, snarare tvärtom.
Fler artiklar