Unga ingenjörer vill ha utmaningar

Utmanande arbetsuppgifter och en flexibel arbetsgivare – det är vad unga yrkesverksamma ingenjörer rankar högst när de tittar framåt i sin karriär, visar den årliga undersökningen Karriärbarometern. Att det finns en mångfald på arbetsplatsen är däremot inte lika viktigt som det var för några år sedan.

Utmanande arbetsuppgifter och en flexibel arbetsgivare – det är vad unga yrkesverksamma ingenjörer rankar högst när de tittar framåt i sin karriär, visar den årliga undersökningen Karriärbarometern. Att det finns en mångfald på arbetsplatsen är däremot inte lika viktigt som det var för några år sedan. 

– Att ha utmanande arbetsuppgifter har faktiskt blivit viktigare än att ha ett tryggt arbete. Det är intressant, och hänger kanske ihop med att åttiotalisterna utgör en allt större del av dem som deltar i vår undersökning, säger Daniel Wägerth på Universum, det företag som genomför undersökningen.

Daniel Wägerth. Foto: Universum.

Även en konkurrensmässig lön klättrar naturligtvis högt upp på listan hos de drygt 3 000 unga yrkesverksamma ingenjörer* som har deltagit i undersökningen. Men allra viktigast är faktiskt varken arbetsuppgifternas karaktär, lön eller trygg anställning, berättar Daniel Wägerth.

– Det allra viktigaste verkar vara att ha balans mellan arbetsliv och privatliv, och så har det faktiskt sett ut de senaste åren. Men väl på arbetet vill man också att det ska finnas tydliga mål, klart definierade uppdrag och gärna coachande chefer.

– Det skulle kunna hänga ihop med att personer som är födda på åttiotalet har gått i en skola som jobbat mer målstyrt än man gjort tidigare – och då är det klart att man vill arbeta på samma sätt när man kommer ut i arbetslivet.

När det väl kommer till att välja arbetsgivare så är det också den bransch som kanske bäst motsvarar kraven på flexibilitet och utmaningar som ligger i topp.

– Managementkonsulter och teknikkonsulter erbjuder precis det som de unga professionella kräver. Hela den branschen har gjort en väldig resa de senaste åren när det gäller popularitet. Ett exempel är ÅF, som ligger tvåa på årets lista och var trea förra året, låg så långt ner som på 85:e plats så sent som 2002, säger Daniel Wägerth.

I topp över de mest populära arbetsgivarna återfinns – föga förvånande – Google. Men därefter duggar konsultföretagen tätt. Utöver ÅF finns även Sweco, WSP och McKinsey på topp 20. Teknikkonsultföretaget Vectura är också det företag som klättrat mest sedan förra året, från 108:e plats till 74:e.

Årets ras står däremot ett företag som det skrivits en hel del om under det senaste året – och som med nöd och näppe klarade sig undan konkurs för några veckor sedan. Saab Automobil har rasat hela 100 platser, från en 35:e plats 2010 hela vägen ner till plats 135.

– Men det är kanske inte så förvånande. Däremot är det kanske lite märkligt att försvars- och säkerhetsföretaget Saab har tappat ordentligt sedan förra året, från 15:e till 43:e plats, förmodligen som en konsekvens av att folk inte riktigt kan skilja på varumärkena, säger Daniel Wägerth.

När det handlar om att välja arbetsgivare är det också viktigt för ingenjörerna att företaget arbetar med innovativa och attraktiva produkter, enligt undersökningen. En aspekt som däremot tappat ordentligt sedan några år tillbaka är att ha en mångfald på arbetsplatsen.

– För sex, sju år sedan pratades det betydligt mycket mer om mångfald på arbetsplatserna, och då rankades det också högre, säger Daniel Wägerth.

Men om fokus på mångfald är en trend på tillbakagång, så har den ersatts av en annan de senaste åren, berättar Daniel Wägerth.

– Nu är den största trenden istället hållbarhet och miljö, liksom etik, moral och ärlighet. Så har det varit i några år, men det har faktiskt skett en liten förändring i vilka branscher som vinner på det här intresset. Förr var det energibolagen, men de har utsatts för en del skriverier på senare tid. Samtidigt har andra branscher, som till exempel byggbranschen, profilerat sig mer i de här frågorna.

– Dagens unga ingenjörer vill helt enkelt vara med och bygga och påverka samhället och göra det effektivt och energisnålt!

* 3068 yrkesverksamma ingenjörer under 40 år med akademisk bakgrund och med 1 till 8 års arbetslivserfarenhet har deltagit i undersökningen. Alla deltagare har fått välja tre alternativ per fråga.

Läs mer:
» Topp-100 populäraste företagen (Universum.com)
» Här vill teknikstudenterna helst jobba (ingenjoren.se 5/10 2011)

Peter Alestig Blomqvist

1 kommentar

  • Nils T

    Ungas krav skiljer sig inte från äldres. Men äldre känner sig kanske ofta tvingade att acceptera skitjobb. Detta eftersom valfriheten minskar hela tiden.

    21 oktober 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar