Det lönar sig att byta jobb

Civilingenjörer som tog examen 1976-1980 och bytte arbetsgivare höjde sina löner med 3000 kronor i månaden visar statistik från Sveriges Ingenjörers årliga löneenkät 2010. Nu har 2011 års löneenkät skickats ut och förbundet uppmanar medlemmarna att svara för att kunna fortsätta att hålla hög kvalitet på statistiken.

Civilingenjörer som tog examen 1976-1980 och bytte arbetsgivare höjde sina löner med 3000 kronor i månaden visar statistik från Sveriges Ingenjörers årliga löneenkät 2010. Nu har 2011 års löneenkät skickats ut och förbundet uppmanar medlemmarna att svara för att kunna fortsätta att hålla hög kvalitet på statistiken. 

Sveriges Ingenjörers lönestatistik visar att yngre ingenjörer byter jobb betydligt oftare än äldre. Omkring en fjärdedel av medlemmarna som tog examen 2006 – 1010 bytte jobb under förra året. Bland de medlemmar som tog examen 1975 eller tidigare var det bara åtta procent som bytte jobb.

Det är ett välkänt faktum att det i lönar sig att byta jobb och det är också en förklaring till att lönerna generellt ökar snabbare i början av yrkeslivet. Tätare jobbyten ger en snabbare löneutveckling. Ju äldre man blir desto mer sällan byter man jobb men jobbyten gynnar löneutvecklingen oavsett ålder.

Sveriges Ingenjörers lönestatistik från 2010 visar att civilingenjörer som tog examen för mindre än fem år sedan fick de största löneökningarna när de bytte arbetsgivare. De äldre fick lägre procentuella löneökningar men inte anmärkningsvärt lägre löneökningar.

Civilingenjörer som tog examen 2006-2010 och bytte jobb till annan arbetsgivare under förra året fick en medianlöneökning på elva procent, vilket i snitt gav dem 3400 kronor mer i månaden. Civilingenjörer som tog examen 1976-1980 och bytte arbetsgivare fick en medianlöneökning på endast fem procent men i snitt höjde de sina löner med 3000 kronor. Det är bara några hundralappar mindre än de som tog examen efter 2006.

Varje år genomför Sveriges Ingenjörer en löneenkät bland alla yrkesverksamma medlemmar i förbundet. Resultatet kan sedan medlemmarna ta del av i lönestatistikdatabasen Saco Lönesök.

Statistik som visar hur stora löneökningar medlemmarna i Sveriges Ingenjörer får när de byter jobb är ett exempel på vad databasen kan visa. Här finns data som medellöner, lönespridning per åldersgrupp, examensår, utbildning med mera, allt baserat på den årliga löneenkäten. Här kan man göra jämförelser, se statistik utifrån egna urvalsvariabler, skapa diagram med mera.

Svarsfrekvensen bland Sveriges Ingenjörers medlemmar brukar vara hög, omkring 70 procent. För att kunna hålla hög kvalitet på lönestatistiken är det viktigt att så många medlemmar som möjligt besvarar enkäten. 

Klicka på diagrammet för en större version. Källa: Sveriges Ingenjörers löneenkät.

Klicka på diagrammet för en större version. Källa: Sveriges Ingenjörers löneenkät.

3 kommentarer

  • Johan

    Till Nils
    Du kan arbeta på att göra dig attraktiv till arbetsmarknaden, många jobbannonser är också drömmar, du behöver inte uppfylla alla krav, det är bara att testa. Du behöver heller inte säga upp dig före du byter jobb. Sitta hemma och klaga tar dig ingen stans.

    22 oktober 2011
  • Johan

    Som datoringenjör som examinderades 2007 så kan jag bara instämma.

    Nu ska vi se, kanske är detta intressant för andra. Jag är född 1981. Flyttade till Stockholm efter utbildning då det är den bästa staden i landet för de som arbetar inom IT.

    Ingångslön 22k som trainee på ett konsultbolag. halvår senare 25k som fast anställd.
    2008 fick jag löneökning till 27k
    2009 fick jag löneökning en dålig löneökning, påtalade detta senare under utvecklingssamtal och fick två veckor senare en ökning på 5k. Det kan låta mycket men jag hade också dragit in mycket pengar till min arbetsgivare.
    2010 fick jag löneökning med 1k till 33k, trotts att jag arbetat på bra.
    2010 sa jag upp mig i slutet på året
    2011 nytt jobb, 37k i lön

    Jag tillägga att jag valde att utbilda mig för att jag var intresserad och ville ha ett intressant jobb. Det lär ta några år innan jag kommit i fatt de som inte utbildade sig. Jag har missat flera års intäkter pga studier samt dragit på mig ett csn lån och skatten är inte så rolig alla gånger att betala. Rätt många kronor där.

    22 oktober 2011
  • Nils

    Vad säger detta? Det är ju bara de, som är attraktiva på arbetsmarknaden, som kan byta jobb.

    21 oktober 2011

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar