Hård facklig kritik mot EU-förslag

Lägre krav på arbetsmiljön i mindre företag – det är innebörden i ett nytt förslag från EU-kommissionen, som nu får hård kritik från Saco och de andra fackliga centralorganisationerna.Lägre krav på arbetsmiljön i mindre företag – det är innebörden i ett nytt förslag från EU-kommissionen, som nu får hård kritik från Saco och de andra fackliga centralorganisationerna.

Göran Arrius. Foto: Saco.

Göran Arrius. Foto: Saco.

– Små företag behöver lättnader och få bättre möjligheter att växa. Men det ska inte ske på bekostnad av de anställdas arbetsmiljö, säger Göran Arrius, orförande i Saco.

Bakgrunden är en rapport som lades fram av EU-kommissionen den 23 november och som handlar just om att minska regelbördan för små och medelstora företag med färre än 50 anställda.

Flera av de regellättnader som tas upp i rapporten rör just EU-lagstiftning på arbetsmiljöområdet. Förslagen i rapporten ska enligt uppgift diskuteras under helgens EU-toppmöte i Bryssel.

– Skulle förslaget gå igenom kan vi få olika villkor i företag beroende på hur stora de är, vilket är fullkomligt oacceptabelt, säger Göran Arrius.

Nu gör Saco gemensam sak med LO och TCO och skriver i ett öppet brev att det är nödvändigt att ” regeringen med kraft tillbakavisar kommissionens ambitioner på dessa områden”.

– Regeringen måste försöka stoppa den här förändringen. Det är också mycket viktigt att man låter de fackliga organisationerna granska detaljerna i förslagen och uttala sig innan man fattar några beslut på det här området, säger Göran Arrius.  

Man reagerar också på att rapporten som man ser det underförstått kritiserar de länder som har tuffare lagstiftning än minimikraven från EU, som till exempel Sverige när det gäller just arbetsmiljölagarna.

Ytterligare ett problem med förslagen är de tröskeleffekter som kan uppstå, menar Göran Arrius.

– Man kan tänka sig flera problem. Kanske undviker företag att anställa den femtionde personen, eller så kringgår man problematiken på andra sätt.

Läs mer:
» EU-kommissionens rapport ”Minimizing regulatory burden for SMEs Adapting EU regulation to the needs of micro-enterprises” (pdf, engelska)
» Det öppna brevet till regeringen från Saco, LO och TCO

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar