Fackligt nej till utstationeringsdirektiv

Fack och arbetsgivare sågar EU-förslag som är tänkt att stärka skyddet för europeiska löntagare. Att EU-domstolen skulle få råda över om en strejk är berättigad eller inte väcker starka känslor.Fack och arbetsgivare sågar EU-förslag som är tänkt att stärka skyddet för europeiska löntagare. Att EU-domstolen skulle få råda över om en strejk är berättigad eller inte väcker starka känslor.

Sysselsättningskommissionär Andors förslag till förbättringar av utstationeringsdirektivet stötte omedelbart på patrull när det presenterade förra veckan.

Både LO och TCO vänder sig mot förslaget i den så kallade Monti II-förordningen som innebär att rätten att strejka ska vägas mot vilka konflikter stridsåtgärder får. Många fackliga företrädare ser det som en försvagning av redan stadfästa fackliga rättigheter.

Den andra delen av Andors förslag innebär att huvudentreprenören vid exempelvis ett bygge ska vara ansvarig för att utländska underleverantörer/underentreprenörer betalar en korrekt lön och följer de bestämmelser som finns.

– Vi har inte tagit ställning till just det här förslaget men tidigare har vi varit kritiska till liknande ansvarskedjor där någon ska övervaka saker som de inte förfogar över eller har någon egentlig insyn i, säger Lena Maier Söderberg, chefsjurist på Saco.Vi tror att det kan vara konkurrensbegränsande. Vi förstår att syftet är gott men tror inte att det här är rätt sätt att se till att reglerna följs.

Likanande synpunkter kommer från Svenskt Näringsliv i en artikel på Europaportalen.

Förslaget till förbättring av utstationeringsdirektivet har varit på gång länge eftersom kritiken mot direktivet och hur det fungerar delvis har varit hård. Nu ska EU-parlamentet och medlemsländerna diskutera förslaget.

Fri rörlighet för arbetskraft är en av EU:s grundpelare och varje år arbetar om kring en miljon EU-medborgare tillfälligt i ett annat land och omfattas då av utstationeringsdirektivet. De arbetar främst inom byggbranschen och inom jordbruk men även IT-specialister tillhör en grupp som utstationeras ofta.

Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar