”Det är otroligt viktiga frågor”

Om Erik Wallnér. Foto: Jan-Olof Yxell/Chalmers.teknik används rätt kan det lösa många av de största världsproblemen – det är utgångspunkten för det rikstäckande teknologsamarbetet Den reflekterande ingenjören, som ska nästa generations civilingenjörer att göra samhället mer hållbart. Ingenjören har pratat med en av initiativtagarna, Chalmers-teknologen Erik Wallnér. 

Om teknik används rätt kan det lösa många av de största världsproblemen – det är utgångspunkten för det rikstäckande teknologsamarbetet Den reflekterande ingenjören, som ska nästa generations civilingenjörer att göra samhället mer hållbart. Ingenjören har pratat med en av initiativtagarna, Chalmers-teknologen Erik Wallnér. 

Erik Wallnér, initiativtagare till Den reflekterande ingenjören. Foto: Jan-Olof Yxell/Chalmers.

Erik Wallnér, initiativtagare till Den reflekterande ingenjören. Foto: Jan-Olof Yxell/Chalmers.

Vem är du, och varför är du så engagerad i de här frågorna?

Jag läser andra året Chalmers, Väg och vatten, och är också ordförande i studentföreningen Chalmers Students for Sustainability. Jag tycker att det är fantastiskt roligt hålla på med sådana frågor på teknisk högskola, det finns så stora möjligheter för ingenjörer att hitta lösningar på de här problemen. Det är sådant som gör att man vaknar inspirerad på morgonen!

Vad är Den reflekterande ingenjören?

Det är en föreläsningsserie som anordnas i samarbete mellan KTH, Chalmers, Linköpings universitet och Lunds tekniska högskola där inspirerande personer berättar om hur de ser på och arbetar med hållbarhet. Vi vill visa på olika bra exempel på hur man som ingenjör kan jobba med hållbarhet och andra liknande frågor i sin yrkesroll, men också ge landets teknologer en ny syn på vad hållbarhet är. Den huvudsakliga målgruppen är teknologer, men alla är välkomna på föreläsningarna – med undantaget Percy Barneviks föreläsning som är för studenter.

Vad är syftet med föreläsningsserien?

Målet är att alla ingenjörer som examineras känner att de kan leda processer som gör att samhället blir mer hållbart. Jag ser det som vår största uppgift som unga framtida ingenjörer, det är otroligt viktiga frågor det handlar om.

Ni genomförde en föreläsningsserie förra våren också – vad är nytt för i år?

Nytt för i år är att Lund och Linköping också är med, och att det hela sker koordinerat mellan de olika högskolorna och universiteten. Det gör att vi skapar en känsla där studenterna känner att det här pågår över hela landet. Det skickar ett tydligare budskap till framtida ingenjörer, företag och samhället i helhet.

Hur har mottagandet varit hittills?

Vi får jättemycket bra respons, från rektorer, lärare, studenter, företag. De föreläsare som vi har bjudit in tycker också att det är väldigt roligt, många av dem brinner för de här frågorna.

Vilka är årets höjdpunkter, så som du ser det?

Percy Barnevik-föreläsningen smäller högt, han är en viktig förebild för många. Om han kommer och pratar om ansvar för miljö och social frågor, då kommer det att smitta av sig. I veckan gjorde vi också klart med Chalmers-doktoranden Mikael Mangold som jobbar för läkare utan gränser i Sudan med att se till så att lokalbefolkningen får rent vatten. Men roligast är nog bredden – att det är så många olika typer av människor, inom olika områden, som kommer och talar. Det finns verkligen något för alla. Vi tyckte att det var bra att blanda intryck från företagsledare med till exempel folk som jobbat med FN:s klimatförhandlingar, det skapar en helhetsbild.

Peter Alestig Blomqvist

Läs mer:
» denreflekterandeingenjoren.se

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar