Hektisk arbetssituation för tjänstemän

Stress och arbetsbelastning är de viktigaste frågorna att arbeta med i tjänstemännens arbetsliv men tiden räcker ofta inte till. I en ny undersökning av TCO har man granskat 8 000 skyddsombuds arbetsmiljöarbete.Stress och arbetsbelastning är de viktigaste frågorna att arbeta med i tjänstemännens arbetsliv men tiden räcker ofta inte till. I en ny undersökning av TCO har man granskat 8 000 skyddsombuds arbetsmiljöarbete.

I undersökningen ”Skyddsombudens chans att skydda” framkommer att nästan var fjärde skyddsombud upplever att chefer och arbetsledare inte har tid att driva arbetsmiljöarbete. Och nära sju av tio skyddsombud anger stress – och arbetsbelastning som den viktigaste frågan att arbeta med. Det är en fråga som hamnar långt ner på listan på vad som fungerar bra på tjänstemännens arbetsplatser.

En tidigare undersökning som TCO har gjort (Stressbarometern 2012) bekräftar bilden av tjänstemännens höga stressnivå. Över hälften av tjänstemännen har svårt att koppla bort tankarna på jobbet och över en tredjedel upplever att de har sömnsvårigheter på grund av jobbet.

I undersökningen om skyddsombuden framkommer också att över hälften av ombuden anser att de behöver kompetensutveckling inom arbetsmiljöarbetet och då särskilt inom områden som konflikthantering och mobbning. Endast var femte skyddsombud har möjlighet att ta all den tid som behövs för sitt uppdrag.

Det som lyftes fram som positivt av skyddsombuden var att nio av tio skyddsombud uppgav att deras anställda på arbetsplatsen har tillgång till företagshälsovård och de områden där de flesta skyddsombud tyckte att arbetsmiljöarbetet fungerade bra var den fysiska arbetsmiljön, trivsel och socialt klimat samt friskvård.

Rapporten finns att ladda ner på TCO:s hemsida.

Anna Eriksson

 

 

 

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar