Ingenjörerna skapar jobb åt andra

Stora svenska företag måste se fördelarna med att behålla huvudkontoret i Sverige och regeringen måste styra mer forskningsanslag till behovsorienterad forskning. Det är några av huvudpunkterna i Sveriges Ingenjörers näringspolitiska program som ska antas vid förbundets fullmäktige.

Stora svenska företag måste se fördelarna med att behålla huvudkontoret i Sverige och regeringen måste styra mer forskningsanslag till behovsorienterad forskning. Det är några av huvudpunkterna i Sveriges Ingenjörers näringspolitiska program som ska antas vid förbundets fullmäktige.

Sveriges näringsliv skiljer sig på flera sätt från de övriga länderna i Europa. Omkring 90 procent av jobben finns i ett fåtal riktigt stora företag i landet. Vid sidan av giganter som Volvo, ABB, Sandvik med flera finns hundratusentals små eller mycket små företag. Många av dessa mindre företag är familjeföretag.

I ett näringslivpolitiskt program som ska antas på Sveriges Ingenjörers fullmäktige, som just nu pågår, lyfter man fram några punkter som är viktiga för att svenska teknikföretag ska kunna behålla sin konkurrenskraft i framtiden. Det handlar om forskning och innovationskraft men också om skatter. Programmet tar bland annat upp behovet av en övergripande skattereform.

–  Det måste löna sig att arbeta, att utbilda sig och ta mer ansvar. Vi har skatt på tobak för att hindra folk från att röka och skatt på alkohol för att hindra folk från att dricka. Tyvärr har vi också skatt på arbete som gör att det inte lönar sig med utbildning och hårt arbete, säger Ulf Bengtsson, förbundsordförande.

Driftiga och kreativa ingenjörer har grundat flera av de framgångsrika svenska exportföretagen och många nya innovatörer ligger bakom ny teknik som ger hundratusentals svenskar jobb. Men på de mindre företagen finns det sällan ingenjörer.  Förbundet har gjort undersökningar som visar att många svenska småföretag skulle kunna växa ännu mer och skapa nya jobb om man anställde en ingenjör.

– Många av de här företagen är familjeföretag och det finns ofta en rädsla för att lämna över ansvaret till någon utanför familjen, säger Patrik Nilsson enhetschef på förbundets samhällspolitiska avdelning. Det här är ett hinder som förbundet vill överbrygga.

Att lyckas förmå de globala storföretagen att behålla sitt huvudkontor i Sverige är en annan viktig strategisk fråga. Flera exempel visar att när huvudkontoret försvinner från Sverige, minskar på sikt också verksamheten här.

– Företagen står för 75 procent av all forskning och utveckling i Sverige och därför är det också viktigt på sikt att huvudkontoren stannar i Sverige. Vad som har hänt med Astra Zeneca är ett tydligt exempel, säger Ulf Bengtsson.

Mer stöd till behovsorienterad forskning och större satsningar på kommunikationer och infrastruktur i hela landet är andra villkor som programmet tar upp.

Det näringspolitiska programmet har diskuterats under måndagen och ska antas av förbundets fullmäktige under tisdagen.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar