Fullmäktige 2012 har startat

Utbildningspremien, innovationskraft och Kinas utveckling är några av punkterna på programmet för Sveriges Ingenjörers fullmäktige som startade på söndagen.
Utbildningspremien, innovationskraft och Kinas utveckling är några av punkterna på programmet för Sveriges Ingenjörers fullmäktige som startade på söndagen.

Förbundsordförande Ulf Bengtsson inledde med det klassiska diagrammet över löneutvecklingen de senaste 15 åren där ingenjörernas kurva ligger sorgligt under övriga tjänstemäns. Diskussionerna om hur man lockar nya studenter till ingenjörsutbildningarna och om det finns mer innovativa sätta att skapa tryck i lönebildningen kommer att fortsätta under mötet.

Sacos ordförande Göran Arrius, som var en av inledningstalarna, tog fasta på Sveriges misslyckade integration av invandrade akademiker.

– Vi måste ta vara på de utbildningar de redan har, det måste finnas sätt att snabbt validera en utländsk utbildning och särskilda svenskkurser för dem som har en högskoleutbildning!

En annan punkt där Arrius ser att Sacos förbund bör agera är skolan. Att de svenska resultaten i grundskolan sjunker sedan många år är ett stort orosmoment som bland annat har pekats ut av McKinsey i deras Sverigerapport tidigare i år.

– Vi behöver ha spetsen i den högre utbildningen och i forskningen för att vara konkurrenskraftiga men då måste vi också ha bredden  och kvaliteten i skolan ända från förskolan.

– Traditionellt har vi lämnat den här frågan till Lärarnas riksförbund men nu kommer vi att ha den med i vår nya ”färdriktning” som heter Ansvar och som vi ska ta fram nästa år. Jag tror att alla akademikerförbund kan bidra här.

Den första kvällen av fullmäktige innehöll också en redovisning av förbundets ekonomi som befanns god. Under måndagen och tisdagen kommer Fullmäktige bland annat att granska de motioner som ha inkommit och även de förslag till program inom inkomstpolitik, miljöpolitik, universitets- och högskolepolitik och näringspolitik som föreligger.

Du kan följa mötet genom att logga in på Sveriges Ingenjörers hemsida www.sverigesingenjorer.se, eller via twitterflödet #fum2012. Ingenjören återkommer också löpande med nyheter från mötet.

Jenny Grensman

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Vad är poängen med ett kollektivavtal?

Spelar det någon roll om arbetsgivaren har kollektivavtal eller inte? Tjänar jag något på det, rent ekonomiskt? Jennifer Nilsson Fridell reder ut de vanligaste frågorna kring kollektivavtal.
Fler artiklar