Tobias hjälper dig till rätt jobb

Fem års studier borde lämna gott om tid för att komma på var man vill jobba som färdig ingenjör. Men teknologerna behöver hjälp.

Fem års studier borde lämna gott om tid för att komma på var man vill jobba som färdig ingenjör. Men teknologerna behöver hjälp.

Tobias Porserud, civilingenjör i bioteknik, arbetar med det som praktiken på civilingenjörsutbildningarna förut bidrog till. Han ordnar länken mellan företagen och studenterna. Teknologerna får relevant och kvalificerad praktik under studierna och möjlighet att upptäcka var de trivs och företagen får kontakt med intressanta teknologer.

– Som student vet du inte hur du tar reda på var du passar och vilka jobb du skulle kunna trivas med. Du vet ofta inget om arbetslivet. Och företagen vet sällan hur de ska möta studenter. Det här glappet gör att det chansas litet för mycket på båda håll.
Tobias Porserud grundade sitt företag Talent Eye efter att ha upptäckt hur många av hans smarta, trevliga kompisar från KTH som faktiskt hade valt fel första jobb.

– Jag var kårordförande i ett år och blev därför färdig efter många av dem som jag hade börjat läsa med så när det var dags för mig att försöka välja frågade jag runt. Jag letade efter inspiration till vart jag skulle kunna söka mig. Men bilden blev att många var besvikna. De hade haft dålig koll på vilken miljö de skulle kunna komma till sin rätt i och var i arbetslivet de kunde hitta den.

Själv hade Tobias i alla fall kommit på att kombinationen bioteknik och forskning inte alls var hans grej. Det gjorde han under en sommarpraktik i ett fantastiskt laboratorium på Yale i New York.

– Det var väldigt roligt och intressant men jag förstod att forskare skulle jag verkligen inte bli. Så då föll doktorandspåret bort som jag hade funderat litet på innan jag åkte dit.

Kvar fanns frågan vad han skulle göra med sin utbildning och sina möjligheter. Svaret blev att hjälpa studenter att ta reda på vart de vill och företagen med att få kontakt med studenter. Allt sker under studietiden, ofta i form av sommarpraktik som kanske fortsätter en dag i veckan under läsåret.

– Studietiden är ett bra tillfälle att ta reda på vad du vill och hur du passar in i arbetslivet. Många väljer att läsa till ingenjör för att det ger många möjligheter. Men de tar inte reda på vilken av alla möjligheterna som passar dem bäst. Kommer du på under studietiden vart du ska sparar du en massa tid och energi som kanske annars går åt helt fel håll.

Och det är bara ett fåtal företag som jobbar strukturerat med studenterna. De andra hoppas att studenterna ska komma, men för det mesta vet inte studenterna om att företagen finns.

Kanske är det därför det alltid är samma företag som hamnar högt i undersökningarna om var nyexade vill jobba. Det är de som syns i samhället och de som skapar kontakt och är tydliga med vad de förvantar sig av studenterna. Tobias kunder är företag som vill ha kontakt med duktiga framtida medarbetare nära examen men inte riktigt tycker att de lyckas själva.

För närvarande vänder Talent Eye sig till teknologer och till Handelshög-skolestudenter.
– På Handels inpräntas redan första dagen att de måste ut och testa och funderar över var det ska jobba. Teknologerna är mer laid back men när vi talar med dem blir de glada att någon ser dem och gör dem medvetna om deras potential.

– Hur samhället fungerar intresserar mig, säger Tobias Porserud. Om fler hittar rätt plats i arbetslivet så kommer samhället att blir bättre.
Jenny Grensman

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar