Mer forskningspengar till högskolor

Chalmers tekniska högskola och KTH hör till de lärosäten där forskningsintäkterna har ökat mest de senaste fyra åren.

Chalmers tekniska högskola och KTH hör till de lärosäten där forskningsintäkterna har ökat mest de senaste fyra åren.

Universitetens och högskolornas intäkter för forskning och utbildning på forskarnivå har ökat med 19 procent, motsvarande 5,7 miljarder kronor i fasta priser, mellan åren 2008–2012. Det visar en kartläggning från Universitetskanslersämbetet.

Chalmers tekniska högskola och KTH hör till de lärosäten där forskningsintäkterna har ökat mest. Forskningsintäkterna till Chalmers tekniska högskola har ökat från 1 650 miljoner kronor år 2008 till 2 312 miljoner kronor 2012, en ökning med 662 miljoner kronor eller 40 procent. På KTH har forskningsintäkterna ökat med 31 procent under samma period, till 2 701 miljoner kronor 2012.

Förra året fick lärosätena nästan 35 miljarder kronor för forskning och utbildning på forskarnivå. Av de nästan 1,5 miljarder kronor som EU betalade ut i forskningsbidrag gick den största delen, 46 procent, till fackinriktade universitet. KTH utmärker sig som det lärosäte som fick den högsta andelen av forskningsfinansieringen från EU, totalt 18 procent.

Intäkterna för uppdragsforskning har minskat med 17 procent sedan 2008, vilket delvis förklaras med slopandet av högskolemomsen. Men eftersom både forskningsresurser och antalet doktorander totalt sett ändå har ökat sedan 2007 drar Universitetskanslerämbetet slutsatsen att det finns en tydlig trend mot större tyngd på forskning.

Läs hela rapporten: ”Forskningsresurser i högskolan”

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar