”Det här är inte förbundets åsikter”

I en artikel i tidningen Arbetet riktas kritik mot de sifferlösa avtalen. Sveriges Ingenjörers ordförande förtydligar att det inte är förbundets åsikter som framförs.

I en artikel i tidningen Arbetet riktas kritik mot de sifferlösa avtalen. Sveriges Ingenjörers ordförande förtydligar att det inte är förbundets åsikter som framförs.

I artikeln, som publicerades på arbetet.se i dag, fredag, berättar tidningen om att akademiker sågar de sifferlösa avtalen och att kritiken mot dessa växer, bland annat inom Sveriges Ingenjörer.

UlfBengtsson

Ulf Bengtsson, förbundsordförande Sveriges Ingenjörer

– Det här inte förbundets åsikter, utan två lokalföreträdares åsikter, om än framträdande sådana. I förbundet har vi en klar uppfattning om att löner ska sättas mellan chefer och anställda i samtal. Men vi välkomnar alltid debatten i de här frågorna, säger Sveriges Ingenjörers förbundsordförande Ulf Bengtsson.

Bertil Nordqvist, förtroendevald för Sveriges Ingenjörer på ABB, är en av dem som intervjuas i Arbetets artikel. Han säger så här till Ingenjören:

Bertil Nordqvist, förtroendevald på ABB

Bertil Nordqvist, förtroendevald på ABB

– Oavsett om avtalet har siffror eller ej sätts lönen i samtal mellan chef och medlem individuellt och differentierat och så har det varit i många år. Det som är avgörande är om det totala löneutrymmet skall bestämmas i centralt avtal eller summeras efter revisionen.

– I sifferlösa avtal får vi en otydlighet då många medarbetare saknar info om vad som är en rimlig löneökning och då inte kan bedöma om chefens lönebud är bra eller dåligt förrän efteråt. Med sifferlösa avtal öppnar man upp för att olika företag kan arbeta med helt olika löneutrymmen och det är inte bra för våra medlemmar på orter med låg lönekonkurrens – bevare oss för ingenjörsarbete på små orter med en stor dominerande arbetsgivare om vi får sifferlösa avtal.

Läs mer om sifferlösa avtal och vad förbundet säger om dessa i Ingenjörens artikel: ”Bättre lönebildning med sifferlöst?

Ania Obminska

2 kommentarer

  • Al

    Sifferlösa avtal är ett nederlag för facket, men det innebär samtidigt en vinst för en del av ingenjörskåren. Lönespridning är stor och nu kommer den att bli ännu större. På sikt vinner arbetsgivarna genom att dumpa löner för ingönjerer på mindre orter, ingenjörer med utländsk bakgrund, nyutexaminerade ingenjörer … Lönekostnader för arbetsgivarna kommer att minska i sin helhet och det är meningen med sifferlösa avtal!

    13 april 2014
  • Thorsten Schütte

    Sifferlösa avtal är ett oskick. Arbetsgivarna har inte visat sig mogna för det ansvaret dessa innebär!

    16 mars 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar