Fransmän ska få koppla bort jobbet

Bild: Tim Parkinson/Wikimedia Commons

Bild: Tim Parkinson/Wikimedia Commons

En ny överenskommelse ska göra det lättare för fler i Frankrike att koppla bort jobbet utanför arbetstid.

En ny överenskommelse ska göra det lättare för fler i Frankrike att koppla bort jobbet utanför arbetstid.

Det är några franska fack som tillsammans med sin motpart har kommit fram till principbeslutet, formulerat som en ”skyldighet att koppla bort mobila kommunikationsverktyg”, så som e-post, sms och jobbtelefon, när man är ledig för att se till att anställda faktiskt får ut den minimivila som de har rätt till enligt både franska och europeiska regelverk, rapporterar den franska finanstidningen Les Échos.

Förhandlingarna mellan arbetsgivarorganisationen Syntec, som företräder teknikföretag, Cinov, för företagschefer bland annat inom industrin, fackföreningen CFDT (Franska demokratiska arbetskonferedationen) och CGC, som organiserar yrkesverksamma med högre utbildning eller som har ledarpositioner, har pågått sedan september och överenskommelsen offentliggjordes den 1 april.

Enligt slate.fr berörs mellan 200 000 och 250 000 anställda av den nya överenskommelsen, som syftar till att garantera anställdas hälsa och förhindra bland annat utbrändhet.

Det kan också vara viktigt att notera att det ska handla om just ett principbeslut och inte, så som det har rapporterats på vissa håll, om att man har bestämt om ett mejlförbud efter klockan 18. Överenskommelsen rör anställda som jobbar utanför ramen om 35 timmars arbetsvecka och främst dem som har någon typ av chefsroll. Franska Le Monde skriver också om de felaktiga uppgifter som har cirkulerat på nätet här.

Läs Syntecs pressmeddelande om överenskommelsen här, där även överenskommelsen går att läsa i sin helhet.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar