EU tar hårdare tag mot stress

Nu går startskottet för Arbetsmiljöverkets stora satsning mot stress i arbetslivet. Omkring 2000 arbetsplatser kommer att få besök av en inspektör som kräver att få se att arbetsgivarna följer lagen och tar stressproblem på allvar.

Nu går startskottet för Arbetsmiljöverkets stora satsning mot stress i arbetslivet. Omkring 2000 arbetsplatser kommer att få besök av en inspektör som kräver att få se att arbetsgivarna följer lagen och tar stressproblem på allvar.

Varje år genomför EU-länderna en gemensam kampanj under den europeiska arbetsmiljöveckan i oktober. I år är temat arbetsrelaterad stress, något som blir allt vanligare. Över hälften av de europeiska arbetstagarna rapporterar att stress är vanligt på jobbet.

I Sverige ökar också de stressrelaterade sjukdomsfallen i Arbetsmiljöverkets arbetsskadestatistik. 2013 handlade 35 procent av de anmälda arbetsskadorna från kvinnor om psykosociala besvär och 14 procent bland männen.

– Stress ha också en stark koppling till många belastningsskador. Värk i rygg, axlar och nacke, inte minst bland kontorsanställda, beror ofta på stress. Ett annat tecken kan också vara hög personalomsättning på arbetsplatsen, säger Britt-Marie Henriksson, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Hon förbereder just nu den svenska delen av kampanjen ”Friska arbetsplatser förebygger stress”. Redan förra veckan har ett brev och informationsmaterial skickats ut till 26 000 arbetsgivare.

– Just nu utbildar vi de närmare 200 inspektörer som kommer att utföra inspektioner på omkring 2000 arbetsplatser under vecka 41 till 43., säger Britt-Marie Henriksson.

– Arbetsgivarna måste förebygga riskerna för stress på samma sätt som riskerna med buller, maskiner och kemikalier. Sverige har bra lagstiftning på det här området men det krävs inspektioner för att kontrollera att de följs, säger hon.

Vilka företag som kommer att få besök av en inspektör är inte klart än men det blir förskolor, hotell, restauranger, religiösa samfund och företag inom transportbranschen. IT-branschen som är känd för att brottas med de med de här problemen är inte med den här gången. De kommer att inspekteras senare.

När inspektörerna har bokat ett besök och kommer till arbetsplatserna vill Arbetsmiljöverket att arbetsgivarna tillsammans med sina anställda har tagit del av det material som man har skickat ut. Det är bland annat guiden ”Förebygg arbetsrelaterad stress”. På nätet finns också en webbutbildning , mer information och ett självskattningsverktyg.

Vad förväntar sig Arbetsmiljöverkets inspektörer att arbetsgivarna ska ha gjort?

– Vi vill se att man tar stressfrågorna på allvar. Arbetsgivarna ska ständigt göra riskbedömningar av arbetsmiljön och det arbetet ska det finnas rutiner för. Vi vill se att man gör riskbedömningar, hur man gör det, vem som är ansvarig och att alla grupper på arbetsplatsen ingår, säger Britt-Marie Henriksson.

När det gäller stress- och psykosomatiska besvär är det särskilt viktigt att titta på förhållandet mellan krav och resurser, en obalans leder ofta till stress.

– Det är viktigt att komma ihåg att arbetsrelaterad stress handlar om brister i organisationen, inte om fel hos den enskilda personen, säger Britt-Marie Henriksson.

– Här har cheferna ansvaret och ibland krävs det att vi trycker på det, Chefer måste ha den kunskap som krävs för att förebygga ohälsa. Saknas den kompetensen måste arbetsgivaren ta in extern expertis som ökar kunskapen och får igång ett systematiskt arbetsmiljöarbete. De här kraven finns i lagstiftningen, säger hon.

De lokala facken och skyddsombuden har också en viktig roll som de anställdas gemensamma röst och Britt-Marie Henriksson tycker att det fungerar väl i de flesta branscher, men ser att det kan vara svårare i andra.

– Chefernas egen arbetsmiljö kan ibland bli lite bortglömd och här finns det inte sällan en obalans mellan krav och prestationer. Därför är det viktigt med rutiner för att också förebygga och följa upp deras psykosociala arbetsmiljö, säger Britt-Marie Henriksson.

Arbetsmiljöverket kommer att berätta om resultatet av kampanjen ”Friska arbetsplatser förebygger stress” under den åriga Arbetsmiljöriksdagen den 24 oktober.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar