Fler avskedar istället för att säga upp

För 20 år sedan var det ovanligt att blir avskedad. I dag inträffar det allt oftare och den låga kostnaden kan vara en förklaring. Prislappen för att avskeda en anställd är ofta lägre än att säga upp.

För 20 år sedan var det ovanligt att blir avskedad. I dag inträffar det allt oftare och den låga kostnaden kan vara en förklaring. Prislappen för att avskeda en anställd är ofta lägre än att säga upp.

På den tuffare arbetsmarknaden med krav på effektiva och slimmade organisationer tvingas allt fler anställda lämna sina jobb. Uppsägning på grund av arbetsbrist är arbetsgivarens vanligaste verktyg för att avbryta en anställning, men både uppsägning av personliga skäl och avsked har blivit vanligare.

Pia Bäckström

Pia Bäckström

– Det är ett högt tempo i arbetslivet och det finns lite utrymme för anställda som inte presterar för fullt, säger Pia Bäckström, ombudsman på Sveriges Ingenjörer.

Hon får ofta samtal från medlemmar som arbetsgivaren av någon anledning vill bli av med, men där arbetsgivaren sannolikt saknar grund för att säga upp av personliga skäl.  Ibland kommer samtal från medlemmar som har blivit varslade om uppsägning eller från förtroendevalda som har fått besked som ett sådant varsel på arbetsplatsen. Det kan vara en total överraskning men andra gånger har arbetsgivaren gjort vad som krävs, det vill säga, varnat det anställde och gett honom eller henne en chans att skärpa sig.

För att säga upp av personliga skäl krävs det ”grovt åsidosättande av skyldigheter”, alltså att arbetstagaren har misskött sig på något vis. Ofta handlar det om olovlig frånvaro, arbetsvägran, olämpligt uppträdande, illojalt beteende eller samarbetssvårigheter. Dåliga prestationer kan också vara en saklig grund men då måste arbetsgivaren visa att man har gjort vad man har kunnat för att undvika uppsägning, till exempel genom omplacering eller utbildning.

För att avskeda en anställd krävs allvarligare misskötsel men det är ofta snarlika händelser och omständigheter som ligger bakom. Dessvärre blir konsekvenserna mycket större eftersom den som blir uppsagd tvingas sluta sin anställning direkt och lönen upphör. Dessutom betalas ingen ersättning från a-kassa de första 60 dagarna. Att bli avskedad är ofta också en mer dramatisk och obehaglig upplevelse.

– Anställda som blir varslade om uppsägning eller avskedade ska alltid ta kontakt med sitt fackförbund, i första hand med det lokala facket. Om det inte finns någon Akademikerförening, kontaktar man rådgivningen på Sveriges Ingenjörer, säger Pia Bäckström.

Både den som har blivit varslad om uppsägning och facket kan begära en överläggning. Men det är lite bråttom. Begäran måste lämnas inom en vecka. Blir arbetstagaren uppsagd kan facket ogiltigförklara uppsägningen och inleda en förhandling.

Pia Bäckströms erfarenhet är att de flesta varsel slutar med förlikningar där arbetsgivaren och den anställde kommer överens om en ekonomisk uppgörelse. Vad som är en rimlig ersättning varierar från fall till fall.

– Det beror väldigt ofta på vilka anklagelser arbetsgivaren har. Den som verkligen har misskött sig, som har blivit varnad och dessutom varit anställd en kort tid, riskerar att inte få någon ersättning alls. Maximal ersättning för den som varit anställd i tio år är 32 månadslöner, men det förekommer ytterst sällan, säger Pia Bäckström.

Helène Robson

Helène Robson

Alla uppsägningar går inte att lösa i en förlikning. Helène Robson, chefsjurist på Sveriges Ingenjörer, driver tillsammans med sina kolleger flera medlemsärenden till domstol varje år. Hon ser den oroande utvecklingen att arbetsgivare allt oftare väljer att avskeda istället för att säga upp.

– För tjugo år sedan var det extremt ovanligt att arbetsgivare avskedade anställda. Nu är det betydligt vanligare och jag tror att de låga skadestånden är en förklaring, säger Helène Robson.

Arbetsgivare som tar i för mycket, avskedar på lösa grunder och förlorar i domstol, tvingas betala ett skadestånd på ungefär 120 000 kronor. Dessutom går det inte att ogiltigförklara ett avskedande om det finns saklig grund för uppsägning.

Skadeståndet som arbetsgivare tvingas betala om de förlorar ett mål om uppsägning av personliga skäl är ungefär 100 000 kronor, men då har arbetsgivaren dessutom tvingats betala lönekostnader under perioden fram till rättegång.

Det här innebär att det i slutändan kan bli billagare för arbetsgivare att avskeda en anställd än att säga upp, under förutsättning att man har tillräckligt på fötterna för en uppsägning. Att använda det tyngre artilleriet kan alltså bli billigare.

– Det här är tyvärr ett problem med LAS. I takt med att arbetsmarknaden har blivit hårdare och mänsklig hänsyn mer sällsynt, väljer fler arbetsgivare att avskeda istället för att säga upp av personliga skäl, säger Helène Robson.

Hon skulle gärna se en förändring av lagstiftningen så att den inte uppmuntrar arbetsgivare att avskeda anställda istället för att säga upp av personliga skäl. Ett avskedande skapar onödigt lidande för den som förlorar sitt jobb, både känslomässigt och ekonomiskt.

 Karin Virgin

 

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt