Uppsägningar väntar på Ericsson

Ericssons ska avveckla sin modemverksamhet, ett beslut som berör nästan 700 anställda i Sverige.

Ericssons ska avveckla sin modemverksamhet, ett beslut som berör nästan 700 anställda i Sverige. (Uppdaterad)

Ericsson vill byta fokus från utvecklingen av modem till smarta telefoner till att investera utvecklingen inom radionät, förklarar bolaget i ett pressmeddelande.

Beslutet berör 1 600
anställda i Sverige, Indien, Tyskland, Kina och Finland, varav 689 arbetar i Sverige, huvudsakligen i Lund. Vad som kommer att hända med dessa är ännu inte klart eftersom lokala förhandlingar ska inledas på måndag, men Hans Vestberg, koncernchef på Ericsson, säger till Sydsvenskan att beslutet kommer att leda till uppsägningar.

Lars-Åke Ekdahl, ordförande för Akademikerklubben Ericsson Lund, säger till Ingenjören att Ericssons besked om att avveckla modemverksamheten var väldigt oväntat.

– Ericsson hade sagt att det skulle vara en period om 18–24 månader för att göra en utvärdering av verksamheten. Det är inte mer än ett år sedan modemverksamheten startade. De flesta här är väldigt besvikna.

Totalt arbetar 450 medlemmar på Ericsson modems, berättar Lars-Åke Ekdahl.

Ericsson uppger också i sitt pressmeddelande att man kommer att behöva utöka sin FoU-enhet inom radionätverk med ungefär 500 personer. Delar av organisationen från modemverksamheten med relevant kompetens kan komma att utgöra en del av denna grupp.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar