Google fortfarande en ingenjörsdröm

Ett fast jobb hos ett svenskt industriföretag, bra villkor och kompetensutveckling. Det vill de 12 000 ingenjörerna i Ingenjörsbarometern ha. Och allra coolast är ett jobb på Google, precis som förra året.Ett fast jobb hos ett svenskt industriföretag, bra villkor och kompetensutveckling. Det vill de 12000 ingenjörerna i Ingenjörsbarometern ha. Och allra coolast är ett jobb på Google, precis som förra året.

Google toppar alltså fortfarande listan och Apple (som inte har någon verksamhet i Sverige) finns med på tio-i-topp över önskearbetsgivare men annars är det mest svenskt, om man nu räknar ABB och Scania som svenska företag. Fordonsindustrin ligger bra till som intressanta arbetsgivare med både Volvo Cars, Volvo AB och Scania.

Övriga företag på tio-i-topp-listan är Ericsson, Ikea, Saabkoncernen och så Sweco som enda konsultföretag i toppen. På kvinnornas topp-lista har Volvo och Saab ersatts av H&M,ÅF och Skanska medan den manliga listan inkluderar Spotify istället för Sweco.

Undersökningen från Ingenjörskarriär i form av en webbenkät har gått ut till nära 70 000 yrkesverksamma medlemmar i Sveriges Ingenjörer under 50 år och till drygt 10 000 studerandemedlemmar under 30 år. Svarsfrekvensen är 18 procent.

Bland villkoren ingenjörerna värderar högst hos en arbetsgivare är fast anställning, flexibla arbetstider och konkurrenskraftig lön. Därefter följer kollektivavtal som över 80 procent tycker är ganska viktigt och mycket viktigt.
Utvecklande arbetsuppgifter och kompetensutveckling kommer också högt upp bland det som ingenjörerna värderar i sin anställning. 98 procent av de tillfrågade tycker att det är viktigt eller mycket viktigt med tyngdpunkten på mycket viktigt.

Kvinnliga svarande tycker generellt sätt att arbete med jämställdhet och miljö i företaget är viktigare än vad männen tycker.
När det kommer till frågor om framtiden vill de flesta byta arbetsgivare på lång eller kort sikt. 68 procent kan tänka sig att bli chefer medan 40 procent kan tänka sig att driva eget företag. Att bli vd är det karriärsteg som lockar minst.

Ingenjörsbarometern är en del av det karriärsamarbetet som Sveriges Ingenjörer och Ny Teknik har där olika event och även sajten ingenjörskarriar.se ingår.

Jenny Grensman

Attraktivast arbetsgivare.
Tio i topp 2014

1. Google
2. ABB
3. Ericson
4. Apple
5. Ikea
6. Scania
7. Saabkoncernen
8. Sweco
9. Volvo AB
10. Volvo Personvagnar (Volvo Cars)

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

”Det finns ett oändligt behov av hjälp”

Ingenjören Kateryna Mariushkina i Göteborg är en av de volontärer som engagerat sig i arbetet för Ukraina. ”Det som händer i Ukraina finns hela tiden i bakhuvudet” berättar hon.
Fler artiklar