Två av tre småföretag oorganiserade

Det är vanligt att mindre företag saknar kollektivavtal och ännu vanligare att de står utanför arbetsgivarorganisationerna, enligt en ny studie.

Det är vanligt att mindre företag saknar kollektivavtal och ännu vanligare att de står utanför arbetsgivarorganisationerna, enligt en ny studie.

Bland företag i tjänstesektorn med upp till 50 anställda hade 38 procent kollektivavtal år 2010, att jämföra med 67 procent inom industrin och 42 procent för hela arbetsmarknaden, berättar Arbetet. Uppgifterna kommer från en studie av Anders Kjellberg, professor i sociologi vid Lunds universitet.

Färre arbetsgivare är organiserade i storstäderna än på andra håll. Vart femte företag i Stockholms län med färre än 50 anställda var med i en arbetsgivarorganisation 2010. Den svenska modellen kan bli hotad om andelen småföretag ökar och de inte organiserar sig mer, säger Anders Kjellberg till Arbetet. Hans beräkningar för 2012 visar ändå att nio av tio löntagare omfattas av kollektivavtal, om man tittar på hela arbetsmarknaden.

Ser man till den fackliga organisationsgraden bland arbetare och tjänstemän har den ökat med en procentenhet bland tjänstemän mellan 2008 och 2013, till 73 procent, enligt studien. Samtidigt har den minskat med fem procentenheter bland arbetarna, till 66 procent. Skillnaderna är större inom privat sektor, där organisationsgraden har ökat med fyra procentenheter bland tjänstemän, till 67 procent, och minskat med fem procentenheter bland arbetarna, till 62 procent.

Läs hela studien ”Kollektivavtalens täckningsgrad samt organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund” här.

Ania Obminska

1 kommentar

  • Björn Nyström

    Ur den enskilde arbetstagarens synpunkt bör den första frågan vid en anställningsintervju vara: Har Ni kollektivavtal?
    En seriös arbetsgivare som värnar om sina anställda svarar Ja och med vem och vilka.

    Sveriges Ingenjörer och övriga akademikerförbund har en mission och ett pensum nämligen att teckna och marknadsföra kollektivavtalets fördelar.

    För den enskilde anställde innebär det bland annat avtalssäkrade anställningsvillkor,sjuklön, föräldralön, ordnad pension, trygghetsförsäkringar vid arbetsskada och tjänstegrupplivförsäkring.

    Mycket få så kallade företagsavtal uppnår det samlade värdet av tecknade kollektivavtal.

    Till bör man ställa sig frågan: Vad är anledningen till att ett företag inte tecknar kollektivavtal?

    17 oktober 2014

Lämna en kommentar

Senaste nytt