Utstationerade i Finland vann delmål

Det finska elektrikerförbundet har vunnit en delseger i ett Laval-liknande mål i EU-domstolen. Domstolen slår fast att det finska facket har rätt att kräva högre löner för utstationerade anställda.

Det finska elektrikerförbundet har vunnit en delseger i ett Laval-liknande mål i EU-domstolen. Domstolen slår fast att det finska facket har rätt att kräva högre löner för utstationerade anställda.

De 186 polska elektriker, anställda vid Elektrobudowa Spólka Akcyjna och utstationerade vid det finska kärnkraftsverksbygget Olkiluoto, fick mindre betalt än vad det finska kollektivavtalet föreskrev. De polska elektrikerna, alla medlemmar i det finska elektrikerförbundet Sähköalojen Amattiliitto, vände sig till fackförbundet för att få hjälp.

Det finska elektrikerförbundet gick till domstol för att kräva in deras lönefordringar på sammanlagt 6,6 miljoner euro i uteblivna löner. Enligt tidningen Arbetet hävdade det polska företaget att man enligt utstationeringsdirektivet inte kunde kräva löner i nivå med det finska kollektivavtalet för anställda i ett polskt företag. Företaget opponerade sig dessutom mot att det finska elektrikerförbundet över huvud taget skulle få väcka talan. Företaget tyckte att polsk lag borde tillämpas, vilket skulle innebära att det finska facket inte skulle få lov att föra elektrikernas talan.

Den första instansen, tingsrätten i Satakunta i Finland, lämnade över frågan till EU-domstolen. Den finska tingsrätten skickade flera frågor till EU-domstolen om tolkningen av utstationeringsdirektivet.

EU-domstolens beslut går på fackets linje. Den säger att det finska elektrikerförbundet har rätt att driva de polska elektrikernas talan. Den säger också att företag från andra europeiska länder måste följa kollektivavtalen i värdlandet så länge det inte strider mot utstationeringsdirektivet.

EU-domstolens beslut gör att ärendet går tillbaka till Satakunda tingsrätt i Finland. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson sade till Arbetet att domen kan leda till ett antal prövningar i Europa som ”tar spjärn i den nya rättsuppfattningen”.

Sture Henckel

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Åtta råd som doktorander bör ha koll på

Åtta råd som doktorander bör ha koll på

Vad gör jag om jag vill byta handledare? Vad händer om jag blir sjuk? Caroline Hövik på Sveriges Ingenjörer ger råd kring några viktiga saker du bör ha koll på som doktorand.
Fler artiklar