Japaner kan tvingas ta mer semester

Åtminstone fem dagars betald semester per år. Så mycket kan japaner tvingas ta, för att göra något åt det överarbetande som uppges orsaka mental och psykisk ohälsa, uppger Japan Times.Åtminstone fem dagars betald semester per år. Så mycket kan japaner tvingas ta, för att göra något åt det överarbetande som uppges orsaka mental och psykisk ohälsa.

Enligt en undersökning av japanska arbetsmarknadsdepartementet tog anställda bara ut hälften, nio av 18,5 dagar, av sin betalda semester under 2013, uppger Japan Times. Enligt en annan undersökning tog en av sex anställda i landet inte ut någon betald semester alls. Samtidigt finns en kultur av långa arbetsdagar och åtskilliga timmars obetald övertid, något som ses som huvudorsaken till att anställda drabbas av mental och psykisk ohälsa. Siffror från hälso-, arbets- och välfärdsdepartementet har visat att 8,8 procent av heltidsanställda på japanska företag, drygt 4,74 miljoner, jobbar mer än 60 timmar i veckan.

De stressrelaterade problemen har till och med lett till och skapat ett särskilt begrepp karoshi, ”död av överarbete”.

Den japanska regeringen uppges vilja göra något åt problemen, och har pågående diskussioner om att göra det obligatoriskt för anställda att ta åtminstone fem dagars betald semester varje år. Men fackförbunden vill höja den siffran till åtta dagar, medan arbetsgivargrupper vill att siffran ska ligga på tre dagar.

Till år 2020 sägs den japanska regeringen vilja höja andelen som tar ut sin betalda semester till 70 procent. Och det är inte bara för hälsans skull. Om fler tar ut mer semester förväntas det också stimulera ekonomin, eftersom lediga dagar tros uppmuntra till att man lägger mer pengar på fritidsaktiviteter.

Japan har 15 dagars lagstadgade helgdagar per år.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

”Jag trodde inte på högkänslighet, nu vill jag hjälpa andra”

Efter kraschen, på toppen av karriären, låg ingenjören Kristoffer Ejebro i fosterställning i pojkrummet hos sina föräldrar. Först när förstod att han var högkänslig hittade han nycklarna till ett bra liv.
Fler artiklar