Lång väntan på besked för varslade

Inte förrän om flera månader kan de anställda på Sony Mobile och Ericsson räkna med att få reda på om de har jobbet kvar eller inte. Men för akademikerna är utsikterna goda säger Trygghetsrådet som redan har börjat sitt arbete för att hjälpa uppsagda.

Inte förrän om flera månader kan de anställda på Sony Mobile och Ericsson räkna med att få reda på om de har jobbet kvar eller inte. Men för akademikerna är utsikterna goda säger Trygghetsrådet som redan har börjat sitt arbete för att hjälpa uppsagda.

– Visst finns det de som har svårare att få jobb men i synnerhet de som är i Stockholm har goda möjligheter, säger Claes Åberg, regionchef för TRR Trygghetsrådet i huvudstaden. Här finns en stor och god arbetsmarknad och trots att vi inte vet än vilka medarbetare som kommer att sägas upp och vilken kompetens det gäller har vi redan fått propåer från arbetsgivare som är intresserade av dem.

Foto: Torbjörn Persson. Claes Åberg

Foto: Torbjörn Persson. Claes Åberg

I väntar på att Ericsson och facket ska komma överens om hur neddragningen ska ske kommer TRR vid olika tillfällen finnas ute på arbetsplatserna för att svara på frågor från alla medarbetare som undrar hur de ska bete sig nu. Det kommer också att bli utbildningar för chefer och fackligt förtroendevalda i hur man så bra som möjligt informerar de anställda som i slutändan får gå och hur de ska göra för att vara tydliga och hjälpa sina medarbetare.

– Man kan ju tycka att det ligger på företaget men vi märkte redan för femton år sedan att det här med uppsägningar är ett svårt område. Cheferna byts också ut ganska ofta och det är verkligen viktigt att sköta nerdragningar bra så vi har kurser för HR, fackligt förtroendevalda och chefer i ”best practice” vid nerdragningar, säger Claes Åberg. Syftet är att de som sägs upp ska få en professionell process och vara redo att se framåt när vi träffar dem

Trygghetsrådet var precis som alla andra medvetna om att de aviserade besparingarna förmodligen skulle leda till uppsägningar men Claes Åberg säger att det här varslet är ett av de största som TRR har varit inblandade i.

I Lund har regionchef Bo Altinius samma arbete framför sig som Clas Åberg i Stockholm med de 1000 medarbetarna inklusive konsulter från Sony Mobile som företaget har sagt behöver lämna sina jobb. Även han är hoppfull och menar att deras kompetens är eftersökt även om ett så stort varsel naturligtvis kan ta ett tag att hämta sig efter för regionen.

Foto: Torbjörn Persson. Bo Altinius.

Foto: Torbjörn Persson. Bo Altinius.

– Det vi önskar är att de får jobb inom samma bransch så att vi kan bevara kärnkompetensen. Jag hoppas att vi kan locka hit andra företag i branschen för här finns verkligen mycket erfarenhet som vi gärna vill bygga vidare på.

Innan Trygghetsrådet ens har hunnit dra igång sina utbildningar för företag och fackliga ser han att Sony Mobiles förtroendevalda anmäler sig till rådets öppna seminarier.

– Vi hoppas på att medarbetarna på Sony kan få besked om de har kvar sitt jobb eller inte innan sommarsemestrarna, alla vill ju bara få besked om hur det blir, säger Bo Altinius.

Jenny Grensman

1 kommentar

  • Bertil Norqvist

    Jag får ofta frågor om varför det tar så lång tid innan man får besked under uppsägningsförhandlingar på ABB. Många arbetskamrater är med all rätt oroliga. Ofta säger även arbetsgivaren att det är bråttom för att alla är oroliga.

    Både fack och företag arbetar oftast tillsammans för att komma fram till lösningar som är så lite dåliga som möjligt för både företag och medarbetare. Möjligen har vi olika åsikter om vad det får kosta.
    Facket har å ena sidan intresse i att vi får ett så konkurrens- och livskraftigt företag som möjligt, å andra sidan har vi självfallet inte bråttom att få våra medlemmarna uppsagda. Och givetvis vill vi följa lagturordning med väl motiverade kompetensundantag. Det är i dessa lägen som styrkan i Lagen om anställningsskydd underlättar för både fack och företag om man är villig till en konstruktiv dialog.

    Det finns som jag ser det minst tre sorters oro vid ett varsel: 1) Alla som oroar oss för vem som kommer att sägas upp. 2) de som blir uppsagda kommer att oroa sig för om uppsägningstid och A-kassa räcker tills de hittar nya jobb. 3) Kanske oroar sig de som har bonus som påverkas av företagets EBIT för att längre förhandling kan innebära lägre bonus?
    Det är ofta svårt att bedöma om 1) eller 2) är viktigast.

    Att det kommer att ta flera månader att förhandla klart om uppsägningarna på Sonny och Ericsson är som jag ser det en indikation på att både fack och företag tar seriöst på sin svåra uppgift.

    Bertil Nordqvist ordförande Sveriges Ingenjörer vid ABB

    20 mars 2015

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar