”Det blir ett stort avbräck”

Efter beskedet att samtliga 80 anställda på ABB Composites i Öjebyn varslas har Startkraft och Trygghetsrådet kopplats in. Många av de anställda har jobbat där större delen av sitt yrkesverksamma liv, berättar Malin Albing, facklig kontaktperson för Sveriges Ingenjörers medlemmar.

Efter beskedet att samtliga 80 anställda på ABB Composites i Öjebyn varslas har Startkraft och Trygghetsrådet kopplats in. Många av de anställda har jobbat där större delen av sitt yrkesverksamma liv, berättar Malin Albing, facklig kontaktperson för Sveriges Ingenjörers medlemmar.

Den 19 januari i år kom företagsledningen upp till ABB Composites i Öjebyn i Piteå kommun för att berätta att den lokala verksamheten ska avvecklas. Delar kommer att läggas ner helt, andra delar ska flytta till Łódź i Polen. Den 18 maj kom nästa besked: Samtliga 80 anställda varslas.

När beskedet om avvecklingen kom jobbade 24 tjänstemän på ABB Composites i Öjebyn, varav sju var medlemmar i Sveriges Ingenjörer. I dag finns tre av dessa medlemmar kvar på arbetsplatsen.

För många anställda kom själva chocken i januari.

– För många anställda kom själva chocken i januari. Åtta av 24 tjänstemän har redan sagt upp sig och hittat andra jobb, berättar Malin Albing, facklig kontaktperson för Sveriges Ingenjörers medlemmar.

Sedan 2008 har företaget i Öjebyn omstrukturerat och skurit ner i flera omgångar, så många har nog haft det här på känn, tror Malin Albing. Men det gjordes ett stort arbete förra året för att öka lönsamheten och öka volymerna, ett arbete som gick bra.

– Däremot utsätts våra kunder för större konkurrens vilket gör att de flyttar volymer från oss till andra leverantörer. På sikt anses vi då inte vara tillräckligt lönsamma, förklarar Malin Albing.

Produktionen ska fortgå till juni 2016, då fabriken stänger helt. Att varslet kommer mer än ett år innan de anställda blir av med jobbet beror på flera saker. ABB Composites kunder behöver hitta andra leverantörer för de delar som ska avvecklas helt och fabriken i Polen som ska ta över delar av verksamheten finns inte ännu. Den behöver byggas.

Det är många av de anställda som är mellan 50 och 60 år gamla och har varit där större delen av sitt yrkesverksamma liv, berättar Malin Albing. Trygghetsrådet och dotterbolaget Startkraft har kopplats in för att ge stöd och hjälpa de varslade att hitta nytt arbete.

– ABB Composites är en av de större arbetsgivarna i Piteå kommun, så det här blir ett stort avbräck. Vad gäller Sveriges Ingenjörers medlemmar på företaget så har fyra redan sagt upp sig och fått nytt jobb och övriga tre anser vi har goda möjligheter att hitta annat arbete.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar