Ex-Saabare ersätts för uteblivna löner

I dagarna börjar konkursboet efter Saab Automobile AB betala ut ersättning till 3 000 tidigare anställda för bland annat uteblivna löner. De som har fått a-kassa för samma tid som lönen gäller kan behöva betala tillbaka till a-kassan.I dagarna börjar konkursboet efter Saab Automobile AB betala ut ersättning till 3 000 tidigare anställda för bland annat uteblivna löner. De som har fått a-kassa för samma tid som lönen gäller kan behöva betala tillbaka till a-kassan.

Totalt 50 miljoner kronor ska betalas ut till 3 000 tidigare anställda på Saab Automobile AB, som gick i konkurs den 19 december 2011, har TTELA berättat.

– Det är stor spridning, från noll kronor till kanske uppemot 150 000 kronor. Jag har pratat med tidigare anställda som ligger i de intervallen, säger Johan Tärbo till Ingenjören.

Han var styrelsemedlem i den lokala akademikerklubben innan Saab Automobile i Trollhättan lade ned och fick i uppdrag att ta vara på Sveriges Ingenjörers medlemmars intressen en tid efter konkursen.

Det gäller att läsa de personliga brev som skickas ut till samtliga berörda noga.

Det säger lagen

68 a § Har någon som fått ersättning från en arbetslöshetskassa senare fått lön eller ekonomiskt skadestånd som motsvarar lön för samma tid, ska ersättningen från arbetslöshetskassan betalas tillbaka. Lag (2009:11). Ur lagen om arbetslöshetsförsäkring.

Enligt lag ska någon som har fått ersättning från en arbetslöshetskassa och som senare får lön eller ekonomiskt skadestånd som motsvarar lön för samma tid betala tillbaka ersättningen från arbetslöshetskassan. Detta framgår också i ett särskilt brev som de som berörs får. I brevet från konkursboet står också att den anställda ska kontakta sin a-kassa.

När Saab Automobile i Trollhättan, med dotterbolagen Saab Tools och Saab Powertrain, gick i konkurs i december 2011 låg underskottet på hela 9,5 miljarder kronor. Försäljningen av biltillverkaren Nevs och indrivna krav har dock gjort att behållningen tre år senare i stället var 3,3 miljarder kronor. Detta är orsaken till att de 3 000 tidigare anställda, varav hälften är tjänstemän, nu kan ersättas för sådant som utebliven lön, intjänad och sparad semester, innestående flextid, arbetstidsförkortning och uppsägningslön.

Pengarna ska börja delas ut i slutet av denna vecka, vilket innebär att de första ex-Saabarna har pengar på kontot i början av nästa vecka.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar