Stor tilltro till ingenjörer och teknik

85 procent av allmänheten tycker att teknikutvecklingen har gjort livet bättre. Åtta av tror att teknik kan lösa utmaningar inom hälsa och sjukvård. Det visar en undersökning om allmänhetens syn på teknik och ingenjörer.

85 procent av allmänheten tycker att teknikutvecklingen har gjort livet bättre. Åtta av tio tror att teknik kan lösa utmaningar inom hälsa och sjukvård. Det visar en undersökning om allmänhetens syn på teknik och ingenjörer.

I undersökningen som har gjorts av Vetenskap & Allmänhet i samarbete med Sveriges Ingenjörer har 1 000 personer mellan 16 och 74 år svarat på frågor om hur de ser på teknik och dess betydelse för samhället. På frågan ”Har den tekniska utvecklingen de senaste 20 åren gjort livet bättre eller sämre för oss vanliga människor?” svarar 85 procent att det gjort livet bättre. Det är något fler än i tidigare undersökning som gjordes 2012. Samtidigt är det så mycket som 7 procent som svarar att det har blivit sämre, vilket också är något fler. Det har med andra ord blivit en polarisering.

Tilltron till teknikens möjligheter är generellt stor. 84 procent tror att teknik kan lösa utmaningen med energiförsörjningen och nästan lika många, 82 procent, tror att teknik kan lösa utmaningar inom hälsa och sjukvård. Förtroendet för tekniken är större än för två år sedan inom flera områden. Inom två områden har allmänheten en försämrad tilltro till ingenjörernas möjligheter 66 procent tror att ingenjörer kan bidra till ett hållbart samhälle, en försämring från 2012 då 73 ansåg att ny teknik kunde lösa framtida utmaningar med miljön.

– Det är grädjande men något överraskande att över 80 procent anser att teknik kan lösa framtida utmningar inom området hälsa- och sjukvård. Det är ju trots allt ett område som är starkt förknippat med mänsklig kontakt, säger Johan Sittefeldt, utredare på Sveriges Ingenjörer.

Den klart största förändringen i jämförelse med den förra undersökningen 2012 visar sig i svaret på om Sverige ligger i framkant vad gäller forskning och utveckling av ny teknik. Där har andelen ökat från 38 procent för tre år sedan till 54 procent nu.

I enkäten har allmänheten också fått ta ställning till i vilken utsträckning man förknippar vissa egenskaper med ingenjörer. 79 procent anser att ingenjörer är noggranna, 74 procent att de är intelligenta och kreativa. Ingenjörernas svagaste egenskap är empati. Endast 24 procent anser att ingenjörer är empatiska och endast 28 procent anser att de är utåtriktade.

Det svar som Johan Sittenfeldt på Sveriges Ingenjörer tycker är mest glädjande handlar om Sveriges konkurrenkaft. 85 procent har svarat att de anser att den tekniska utvecklingen är avgörande för Sveriges konkurrenskraft.

–Det är en signal om att många anser att ingenjörerna har en viktig roll som entreprenörer och utvecklare av teknik som får företag att växa, som skapar jobb och bidrar till Sveriges konkurrenkraft, säger han.

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Ingenjörsstudentens uppfinning lurar vägglössen

Problemet när man sanerar vägglöss är att om inte en människa sover i rummet så håller sig vägglössen kvar i sina gömslen. Ingenjörsstudenten Maja Åstrand har kommit på en lösning som snart kan vara på väg ut i världen.
Fler artiklar