Startups samlade på KTH

Paneldiskussion på temat Changing The World from Stockholm. Bild: Ingenjören

Paneldiskussion på temat Changing The World from Stockholm. Foto: Ingenjören

Årets World Founder Forum ägde rum på KTH och samlade företag från tekniska universitet i bland annat Sverige, Estland, USA och Storbritannien.

Founder.orgs grundare Michael Baum talade om trender bland uppstartsföretagen. Foto: Ingenjören

Founder.orgs grundare Michael Baum talade om trender bland uppstartsföretagen. Foto: Ingenjören

Årets World Founder Forum ägde rum på KTH och samlade företag från tekniska universitet i bland annat Sverige, Estland, USA och Storbritannien. (Uppdaterad)

World Founder forum

Årets upplaga av World Founder Forum pågick 13–17 juni.

I fokus för den tredje upplagan av World Founder Forum är millenniegenerationen, den som enligt den amerikanska organisationen founder.orgs grundare Michael Baum har fått rykte om sig att vara lata men som i realiteten håller på att förändra vår värld på ett mycket påtagligt sätt. Visst har millenniegenerationen fått mycket, men de ställer också höga krav på sig själva, menade han.

– Det här är människor som är rätt intensivt inriktade på att göra världen till en bättre plats, sade han under sitt inledningstal på måndagsförmiddagens World Founder Forum.

Founder.org utbildar och stöttar entreprenörer, bland annat via World Founder Forum, som i år alltså hålls på KTH. Här har företag från tekniska universitet runt om i världen samlats, däribland KTH-företagen Peercast och Manomotion, som jobbar med direktstreaming respektive att fånga handrörelser vilket ska gå att implementeras i spel.

Trender som Michael Baum kan se bland de uppstartsföretag som söker stöd från founder.org är bland annat att de gärna ägnar sig åt sådant som 3D-teknik och virtuell verklighet, digital hälsa, utbildning, ekoteknik, Big data och robotik. Känslan av att vilja förbättra världen genomsyrar många av idéerna.

– Miljön är ett så stort problem att det har blivit ett område där man kan börja göra profit, sade Michael Baum.

Men det finns utmaningar med att starta företag. Det är inte lika många som försöker, som faktiskt vill göra det, enligt Michael Baum. Ett skäl är brist på pengar, ett annat skäl är att många inte känner att de har kunskap nog för att driva ett företag. Många tänker också att de inte har vad som krävs för att kunna starta upp något på egen hand. Men det kan man få hjälp med, betonade Michael Baum. Det som är avgörande är i stället hur bra man är på att verka i och hantera förändringar.

– Ni växer alla upp i en värld där allt sker allt snabbare. För bara några år sedan hade ingen hört talats om Uber eller Bitcoin. Nu håller det på att förändra världen.

Nästa punkt hade Stockholmsperspektiv, med en panel av människor verksamma på olika sätt inom uppstartsscenen i huvudstan.

KTH Innovation var tidigare till stor del inriktade på att hjälpa forskare att kommersialisera och utveckla sina idéer. Men på senare år har Lisa Ericsson, avdelningschef, sett en stor ökning av företagande bland studenter. Hon tyckte att en fördel med att starta ett företag redan som student är att man har tillgång till ett nätverk som består av människor från hela världen. Michael Baum talade då om behovet av mångfald, framför allt mångfald i tankesätt på företag och hur viktigt det är.

Joacim Westlund på Shortcut Labs, som skapat en trådlös knapp, sade att som verksam i Stockholm måste tänka globalt redan i ett tidigt skede, annars kan ett företag inte bli stort nog.

Mats Horn på Tinitell, som gör en mobil för barn som bärs på handleden, ser fördelar med att Sverige är så smått.

– Man måste ta sig utanför landet för att få något gjort, sade han.

Att behålla framgångsrika företag i Sverige är definitivt en utmaning, ansåg Lisa Ericsson. Inte minst på grund av den svåra bostadssituationen. Men det gäller att se på det hela på lite längre sikt. Kanske flyttar företag utomlands kortsiktigt, men många svenska entreprenörer vill tillbaka och gör kanske det längre fram, trodde hon.

Uppstartsföretag kan ha svårt att hitta finansiering i Sverige. Mats Horn berättade att han knackade dörr hos investerare, som gillade hans idé men inte kände sig redo att investera.

– De bra investerarna har så många som knackar på dörren att de är väldigt selektiva, sade han.

Han sökte investerarstöd utomlands, i bland annat Tyskland.

Det finns inget bra skäl att leta investerare bara i Sverige, tyckte Joacim Westlund. Även Caroline Walerud på Volumental, som med hjälp av 3D-teknik skapar individanpassade produkter, berättade att företaget letade investerare utomlands. Det finns fördelar med att ha exempelvis amerikanska investerare, menade hon, då de kan erbjuda ett större nätverk på plats.

Jill Lindström på Sting, Stockholm Innovation & Growth, sade att pengar är mer tillgängliga för uppstartsföretag i Sverige i dag jämfört med tidigare. De svenska företag som rönt stora framgångar, så som Skype, Klarna och King, har själva blivit investerare.

– Men det finns också många fler idéer och startups i dag. Där är affärsänglarna väldigt viktiga.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar