Förlikning i Volvo-mål

De tidigare teknologerna har utvecklat tekniken till ett trötthetsvarningssystem.Bild: Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

Bild: Volvo Personvagnar.

Uppfinnarmålet mellan två tidigare ex-jobbare och Volvo Personvagnar kommer inte att gå vidare i allmän domstol. Det har skett en förlikning mellan parterna.

Bild: Volvo Personvagnar/Volvo Personbilar

Bild: Volvo Personvagnar

Uppfinnarmålet mellan två tidigare ex-jobbare och Volvo Personvagnar kommer inte att gå vidare i allmän domstol. Det har skett en förlikning mellan parterna.

– Det är bra att våra medlemmar har fått stöd så att de har kunnat komma överens med motparten, säger Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer, om förlikningen i Volvo-målet.

Det var när de gjorde sitt exjobb på Volvo Personvagnar som de två dåvarande teknologerna utvecklade tekniken till trötthetsvarningssystemet Driver Alert Control. De fick då en schablonersättning på 122 106 kronor var. Men då de inte var anställda på Volvo borde de ha fått en högre ersättning för sina uppfinningar, ansåg Sveriges Ingenjörer, som tog sig an fallet.

Peter Larsson_besk

Peter Larsson, samhällspolitisk direktör på Sveriges Ingenjörer

– Generellt är det viktigt att goda innovationer kan premieras på ett bra sätt. Därför var det viktigt att lyfta just detta mål, säger Peter Larsson.

I februari förra året stämde Sveriges Ingenjörer Volvo Personvagnar och begärde då att de tidigare exjobbarna skulle få 17,4 miljoner kronor i ersättning för sina uppfinningar. I april i år beslutades det att ärendet skulle gå vidare till Göteborgs tingsrätt. Men i går, måndag, stod det klart att ärendet kommer att skrivas av sedan det har skett en förlikning. Parterna har alltså kommit överens om ett bud. Förlikningssumman är hemlig.

Ania Obminska

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Tapani Isoaho

Nya akademikerfacket på Klarna: ”Vill ha transparent process för utköp”

För första gången finns nu en lokal Akademikerförening på Klarna. ”Vi kände att vi ingenjörer och andra med högre utbildning ska kunna föra fram vad vi tycker”, säger den nyvalde ordföranden.
Fler artiklar