Mentorprogram utvecklade chefer

Den här veckan avslutades Sveriges Ingenjörers mentorprogram för chefer. Under nio månader har mindre erfarna chefer matchats mot mer erfarna och både mentorer och adepter har kunnat använda varandra som bollplank.

Den här veckan avslutades Sveriges Ingenjörers mentorprogram för chefer. Under nio månader har mindre erfarna chefer matchats mot mer erfarna och både mentorer och adepter har kunnat använda varandra som bollplank. 

Sorlet är i full gång och skratt hörs från flera håll i lokalen. Det är kaffepaus under avslutningsseminariet i Sveriges Ingenjörers mentorprogram för chefer. För ganska exakt nio månader sedan träffades alla mentorer och adepter i den här lokalen i Stockholm för första gången.

– Jag är väldigt nöjd och tycker att programmet har utvecklat mig som chef, säger Sofia Röjare. Hon jobbar på läkemedelsföretaget Recipharm i Karlskoga. Sedan två år är hon gruppchef för labbet för mikrobiologisk kvalitetskontroll.

Sofia Röjare och Bengt Falemo.

Sofia Röjare och Bengt Falemo.

Hon gick en ledarskapsutbildning under sitt första år som chef. En före detta kollega som deltagit i ett mentorprogram var väldigt nöjd och Sofia hade börjat fundera på samma sak när hon läste om Sveriges Ingenjörers program i ett mejl från förbundet.

– Det har varit väldigt nyttigt att ha ett bollplank utanför företaget. Bengt som har varit min mentor kan se mig med andra ögon än chefer och kolleger på mitt företag kan, säger hon och Bengt nickar.

Bengt Falemo är enhetschef på Länsstyrelsen i Värmland och har varit chef sedan slutet av 90-talet. Tidigare bodde han i Stockholm och kring 2008 deltog han i ett mentorprogram som Sveriges Ingenjörer arrangerade.

– Jag blev glad när jag läste om det här programmet och ambitionerna att kunna erbjuda platser även utanför storstadsregionerna. Nu bor jag i Värmland och det är roligt att kunna bidra med min erfarenhet och utveckla en annan chef i regionen, säger han.

Sveriges Ingenjörers mentorprogram för chefer som arrangeras tillsammans med företaget Takeachange vänder sig till medlemmar som jobbar som chefer. Det här året har programmet haft plats för 32 deltagare, 16 adepter och 16 mentorer. Det är utformat så att alla kan delta oavsett var man bor i landet. Mentor och adepter arbetar tillsammans i par och har matchats ihop utifrån geografisk närhet, utvecklingsbehov och bransch.

vill du delta?

I februari 2016 år startar en ny omgång av Sveriges Ingenjörers mentorprogram för chefer. Förbundet söker nu både mentorer och adepter. Ansök före den 30 november. Läs mer om programmet och ansök här.

Programmet inleddes för nio månader sedan med ett gemensamt seminarium i Stockholm. Där fick deltagarna handledning och stöd för att kunna fortsätta arbetet själva. Mentorparen har sedan träffats minst en gång i månaden och dessutom deltagit i två utbildningstillfällen i webbinarieform.

Sofia Röjare och Bengt Falemo var noga med att boka in sina möten redan från början och har lyckats följa planeringen. Båda känner att programmet har utvecklat dem som chefer men på olika sätt.

– Bengt har ju varit mentor tidigare, han har lång erfarenhet som chef och det har varit viktigt. Dessutom har han kunnat bjuda på sig själv utan någon prestige. Vi har diskuterat många olika frågor, både högt och lågt. Mer konkret har jag fått stöd och hjälp i mina tankar om hur jag vill vara som chef, säger Sofia.

Bengt har jobbat som chef både inom näringslivet och offentlig förvaltning och han ser att många frågor som chefer hanterar är samma och det finns många gemensamma beröringspunkter. Hur kan man utveckla en grupp? Hur kan man jobba med återkoppling till grupper och enskilda medarbetare? Hur får man tiden att räcka till att både stötta och utveckla medarbetare och samtidigt vara en del i chefsorganisation?

– För min egen del har jag blivit tvungen att sammanfatta och tydliggöra mitt ledarskap för att förklara det för Sofia. Det har verkligen varit nyttigt. Det har också varit intressant att se Sofias resa genom programmet från början till slut. Många reflektioner har vi gjort tillsammans, säger Bengt Falemo.

Peter Hjelmze och Richard Rydell.

Peter Hjelmze och Richard Rydell.

Peter Hjelmze, en annan av mentorerna tycker också att mentorskapet har varit utvecklande. Han är affärsområdeschef på ÅF och har 18 direktrapporterande chefer under sig och 120 medarbetare. Under programmet har han varit mentor för Richard Rydell, konsultchef på teknik- och it-konsultföretaget Alten Sweden.

– Det är intressant att få en yngre chefs syn på ledarskap. Det skiljer sig lite mellan olika generationer. Med Richard som jobbar på ett annat företag har jag också kunnat prata om de utmaningar som jag har som chef, säger Peter Hjelmze.

Richard Rydell är också väldigt nöjd.

– När jag började programmet hade jag inga anställda under mig men nu är jag konsultchef för 16 personer. Peter gjorde för många år sedan samma resa som jag gör nu och tack vare Peters erfarenhet, råd och stöd har jag kunnat undvika att gå i många fällor, säger han.

Mentorprogrammet arrangerades av Sveriges Ingenjörer i samarbete med företaget Takeachange.

Karin Virgin

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar