Regeringen satsar mer på vindkraft

Wind Turbines at Sunset in Tuscan Countryside

Foto: Jose Manuel Luna/Thinkstock.

Vindkraften har sjunkit det senaste året. Med riksdagens beslut om kontrollstationer i elcertifikatsystemet hoppas man nu vända den nedåtgående trenden.

Wind Turbines at Sunset in Tuscan Countryside

Foto: Jose Manuel Luna/Thinkstock.

Vindkraften har sjunkit det senaste året. Med riksdagens beslut om kontrollstationer i elcertifikatsystemet hoppas man nu vända den nedåtgående trenden.

Svenska vindkraftverk producerar i dag mer än fyra gånger så mycket el jämfört med vad de gjorde för fem år sedan. Under våren mätte Svensk Vindenergi att årsproduktionen gick upp till 13 terawattimmar, vilket innebar att vindkraften utgjorde det tredje största kraftslaget i det svenska energisystemet.

Under förra året installerades nya vindkraftverk och med en sammanlagd effekt på 1 050 megawatt utgjorde vidkraften en ny toppnivå, och placerade Sverige som trea på listan över de länder som byggde flest vindkraftverk i EU. Dock har trenden varit nedåtgående det senaste året.

charlotte unger

Charlotte Unger, vd Svensk Vindenergi. Foto: Niklas Palmklint.

Den 21 oktober fattade riksdagen beslut baserat på den så kallade kontrollstationen i elcertifikatsystemet. Det innebär goda förutsättningar för att vända den negativa trend som vi har sett det senaste året när det gäller nya investeringar.

– Det beror framförallt på att riksdagen röstade igenom ett viktigt beslut gällande elcertifikatsystemet. Felaktigt prognostiserad elanvändning har skapat ett enormt överskott på elcertifikat. Det har gjort att priset på elcertifikat har sjunkit, trots att utbyggnaden i princip varit enligt plan. Vi har redan sett positiva reaktioner på marknaden. Energimyndigheten har fått uppdrag av regeringen att titta på ytterligare förbättringar, för det är flera saker som behöver åtgärdas, säger Charlotte Unger, vd för Svensk Vindenergi.

Elcertifikat tilldelas alla elproducenter som tillverkar el från anläggningar som är elcertifikatberättigade och baseras på förnyelsebara energikällor som vindkraft, vattenkraft och solenergi. Elcertifikatsystemet ger elproducenterna en extra intäkt som gör det mer lönsamt att investera i förnybar elproduktion.

Under årets tredje kvartal har bolag beställt vindkraftverk som motsvarande 51 megawatt. Från årets andra kvartal var motsvarande siffra noll. Dock är det en kraftig minskning från tredje kvartalet 2014 då 221 megawatt beställdes.

Sandra Forsvik

1 kommentar

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Han är nörden i gillestugan som blev Excelkändis

Ingenjören David Stavegård har nära 18 000 prenumererar på ”torsdagstipset” där han visar smarta funktioner i Excel.  Själv är han mest stolt över att ingå i den exklusiva grupp som regelbundet träffar Microsofts Excelteam.
Fler artiklar