Modern försäkring ökar jämställdhet

Father Feeding Baby Sitting In High Chair At Mealtime

Foto: Monkey Business Images Ltd/Thinkstock

En enklare och mer modern föräldraförsäkring skulle öka jämställdheten. Det visar en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

Father Feeding Baby Sitting In High Chair At Mealtime

Foto: Monkey Business Images Ltd/Thinkstock

En enklare och mer modern föräldraförsäkring skulle öka jämställdheten. Det visar en ny rapport från Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO.

– I rapporten ”Familjepolitik för alla? En ESO-rapport om föräldrapenning och jämställdhet”, har vi tittat på varför man tar ut föräldrapenning och vad som leder till att man tar ut. De som har högre utbildning tar i större utsträckning ut en mer jämn föräldrapenning. Vi har försökt hitta en övergripande bild och generella samband, säger Ann-Zofie Duvander, docent/forskare vid Stockholms universitet.

Förra veckan röstade riksdagen igenom en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen Reformen kommer troligen inte att påverka föräldrar som i dag inte tar ut föräldrapenning, men det finns andra viktiga aspekter som bör tas i akt i moderniseringen av föräldrapenningen.

Ett mer jämställt uttag av föräldrapenningdagar ökar barnets tillgång till båda föräldrarna och rapporten visar att föräldrar som delar föräldrapenningen mer jämställt i större utsträckning också skaffar fler barn.

I rapporten framgår det att det finns skillnader mellan olika grupper av föräldrar. Mammor och pappor med högskoleutbildning delar oftare föräldrapenningen mer jämt mellan sig, jämfört med dem med lägre utbildning som också har sämre inkomstnivå.

Ann-Zofie Duvander. Demografiska avdelningen. Epost: ann-zofie.duvander@sociology.su.se

Ann-Zofie Duvander, docent/forskare vid Stockholms universitet. Foto: Eva Dalin

– Lågutbildade kvinnor har en svagare position på arbetsmarknaden och anledningen att gå tillbaka till arbetet snabbt är inte lika stor. I de förhållanden där kvinnan har en högre utbildning än mannen är inkomstutvecklingen i paret mer ojämn, säger Ann-Zofie.

Stora skillnader mellan socioekonomiska grupper visar att alla i Sverige inte har möjlighet att leva ett jämställt liv.

Fler pappamånader i försäkringen är en viktig reform som man räknar med kommer att påverkar fördelningen av dagar med föräldrapenning.

– När den första pappamånaden infördes så tog redan pappor med hög inkomst ut föräldrapenning. Vid införandet av den andra pappamånaden var det även pappor med medelinkomst som började ta ut föräldrapenning. Nu när man inför en tredje pappamånad tror jag inte att skillnaden kommer att bli så stor. De lågavlönade papporna kommer förmodligen inte att ta ut mer föräldrapenning.

– Jag tror att det här är en arbetsmarknadsfråga. För de pappor med låg inkomst beror det låga uttaget på ekonomin, och för de pappor med hög inkomst beror det låga uttaget troligen ofta på att man upplever mycket press från jobbet som gör att de inte kan vara hemma, säger Ann-Zofie.

Föräldraförsäkringen instiftades 1974 och syftet var att möjliggöra en kombination av arbete och familj för kvinnor och män. Försäkringen var en innovation bland rika välfärdsdemokratier. Rapporten visar att den svenska föräldraförsäkringen länge erhöll en unik position jämfört med många andra länder. I dag har ett flertal länder inför liknande förmåner som gynnar jämställdhet mer än vad föräldraförsäkringen gör i Sverige i dag.

Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, inrättades 1981 och är en självständig tankesmedja under finansdepartementet, och har i uppdrag att formulera och söka svar på frågor som har betydelse för den offentliga ekonomin.

Sandra Forsvik

 

Lämna en kommentar

Senaste nytt

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Här är de populäraste kurserna för yrkesverksamma ingenjörer

Många lärosäten satsar på kompetensutveckling av ingenjörer. Vi har tagit reda på vilka som är de populäraste kurserna som går att kombinera med jobbet. Se listan med nära 50 kurser i topp.
Fler artiklar